Almeerse scholieren maken enorme muurschildering; 'leuker dan Zoomlessen'

ALMERE • Wo 3 maart 2021 | 16:13 • Woensdag 3 maart 2021 | 16:13

Even geen wiskunde of maatschappijleer via Zoom, maar met een kwast in de handen aan de slag. Een groep leerlingen van het Helen Parkhurst uit Almere schildert een grote muurschildering in de Kunstlinie in Almere.

Het kunstwerk is een project van stichting MasterPeace. Er staan over de hele wereld zo'n 170 muren als die in Almere. Het doel: muren creëren die staan voor verbinding. Projectleider Dorothee Meijer kijkt met veel plezier naar de schilderende jongeren. "Er zijn in de wereld heel veel muren die staan voor verdeling. Denk maar aan de muur in de Verenigde Staten of vroeger de Berlijnse Muur. Met dit project willen wij samen met leerlingen muren en de wereld een stukje mooier maken."

Verbinding
Volgens Meijer is het bijzonder dat er een nieuwe 'Wall of connection' in Nederland is bijgekomen. "Dit is de derde muur die wij in Nederland op deze manier schilderen. Het mooie is dat jongeren nadenken over hoe jongeren in verbinding willen staan met de rest van de wereld."

Drie dagen lang gingen leerlingen van de middelbare school aan de slag met de witte muur. Zij mogen zelf bepalen wat zij op de muur zetten en hebben daar schetsen van gemaakt. Ze worden tijdens het schilderen begeleid door kunstenaar Mahmoud Alnahas. Hij maakt vervolgens van alle schilderingen één geheel.

'Beter dan thuis achter mijn laptop zitten'
De scholieren komen in kleine groepjes naar het theater toe. Een welkome afwisseling op alle online lessen die zij de laatste maanden gevolgd hebben. "Ik vind het echt top. Het is in ieder geval leuker dan thuis in je eentje huiswerk maken en ik krijg hier nog studiepunten voor ook", aldus scholiere Iris uit 3VMBO.

De muurschildering heeft ook voor Alnahas een bijzondere betekenis. "Met deze muur kunnen we laten zien dat we verbonden zijn met elkaar. Het is leuk om te zien dat de kinderen het gesprek met elkaar aangaan over vrijheid. Je ziet dat voorbijgangers in gesprek gaan over waar we hier mee bezig zijn en over de verschillende zaken die op de muur komen te staan."

Alnahas vluchtte zes jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland en heeft inmiddels de Nederlandse nationaliteit. "Ik ben toen ik uit Syrië kwam direct begonnen met een masteropleiding aan een Nederlandse universiteit." Door middel van kunstprojecten probeert Alnahas jongeren te inspireren en te helpen.

Dit artikel is gemaakt door verslaggever Vincent Smit. Hij richt zich dit jaar op nieuws uit Almere. Voor tips: vincent.smit@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel