Plan voor mobiele zonnepanelen van boer Jan de Winter heeft interesse van miljoenenbedrijf
Jan de Winter uit Biddinghuizen denkt de oplossing gevonden te hebben voor het stikstofprobleem. Op grond die moet herstellen van intensieve landbouw wil hij verplaatsbare zonnepanelen plaatsen. Vervolgens kunnen de panelen doorgeplaatst worden naar het volgende stuk grond dat moet herstellen. Een miljoenenbedrijf wil nu met hem samenwerken.
"Het ene jaar zouden hier zonnepanelen kunnen liggen", vertelt biologische boer Jan de Winter. "En het andere jaar kunnen ze verschuiven; glijden naar een ander perceel dat hierachter ligt. Dan komt dit perceel vrij. Dat kun je weer gewoon ploegen."
Zonnepanelen mee laten draaien in de wisseling van gewassen is een nieuw idee. In Nederland zijn er maar één à twee anderen die met iets vergelijkbaars bezig zijn. "Het hele vakgebied is hartstikke nieuw", zegt onderzoekster Hellen Elissen van Wageningen University & Research. "Het heeft potentie omdat het dubbelgebruik stimuleert. Het ene gaat dan niet ten koste van het andere. Al moet dat nog wel onderzocht worden."
Bij De Winter ontstond het idee voor verplaatsbare zonnepanelen aan de eettafel. "Het was gewoon een gezellig verjaardagsfeestje. En er ging een bakplaat rond. En zoals die bakplaat over de tafel ging, zo bedacht ik later: zo kun je met glijplaten werken om het naar een ander perceel te slepen." Samen met twee partners is De Winter nu een jaar bezig zijn droom uit te werken. En zijn plan in niet onopgemerkt gebleven. Het miljoenenbedrijf Mobilis TBI wil al met hem samenwerken. "Dat is natuurlijk grandioos. Het komt veel eerder dan wij gedacht hebben. Wij hebben gezegd: eerst het systeem maar eens vervolmaken. We hebben hier ook een teststrook liggen. Maar voordat we zover zijn, hebben anderen dit al gezien. En als zo'n bedrijf bij ons wil aansluiten dan wordt het iets meer gegarandeerd."
Mobilis TBI hoopt containers vol accu’s te vullen met stroom uit de zonnevelden van De Winter. Met die containers wil het bedrijf zijn bouwplaatsen voorzien van stroom. De combinatie van verplaatsbare zonnepanelen en accu-containers is uniek. "Dat had ik nog niet eerder gehoord", aldus onderzoekster Elissen.
''Het is de manier om de energietransitie te volbrengen''
De Winter heeft grootse plannen met zijn uitvinding en ziet zijn verplaatsbare zonnepanelen al door heel Nederland liggen. Maar zonder subsidie is dat volgens hem niet te doen. Op dit moment is die er nog niet. "Doordat wij het verplaatsbaar maken, past het niet in de regelgeving van de subsidies. Wij lopen ergens tegenaan waar nog geen regelgeving voor is. We lopen voor de muziek uit."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Staking legt treinverkeer in ochtendspits plat in Flevoland
FLEVOLAND • Vr 22 november • Vrijdag 22 novemberTreinreizigers die vanuit Flevoland naar Zwolle of het noorden willen reizen, hebben vanochtend pech. Door een staking bij spoorbeheerder ProRail rijden er geen treinen van, via en naar Zwolle. Daarna...
-
Initiatiefgroep Lelylijn vindt financieringseis voor nieuwe spoorlijn 'flauwe kul'
FLEVOLAND • Vr 22 november • Vrijdag 22 novemberWim van Wegen van de initiatiefgroep Lelylijn vindt het maar 'flauwe kul' dat er eerst zicht moet zijn op driekwart van de financiën, voordat er verder kan worden gegaan met de aanleg van de Lelylijn....
-
Oud wordt nieuw in Dronten: transformatie van bedrijventerrein De Noord tot woonwijk Hanzekwartier krijgt vorm
DRONTEN • Vr 22 november • Vrijdag 22 novemberAls je over De Noord in Dronten rijdt, zie je allemaal bedrijvigheid. Waar aan de ene kant van de weg nog oude bedrijfspanden staan, verrijzen aan de andere kant spiksplinternieuwe appartementencomple...