Windesheim: na klachten geen stagiaires meer naar Hendriks Incasso

DRONTEN • Vr 29 januari 2021 | 6:52 • Vrijdag 29 januari 2021 | 6:52

Hogeschool Windesheim heeft besloten om per 1 februari geen stagiaires meer te plaatsen bij incassobureau Hendriks Incasso in Dronten. Dit nadat verschillende studenten bij de school hebben geklaagd over de werkomstandigheden bij het bedrijf. Ze zeggen dat van ze verwacht werd dat ze stelselmatig overwerkten en dat targets gehaald moesten worden. "Als je die niet haalde, dan werd er gedreigd met een negatieve beoordeling voor je stage", zegt één van de studenten.

Begin december zijn studenten die op dat moment stage liepen door Windesheim uitgenodigd voor een digitaal gesprek via Microsoft Teams.

Tekst uit de mail die gericht is aan stagiairs

Studenten zeggen dat tijdens het gesprek werd aangeboden om de stage vroegtijdig te beëindigen. Een groot deel van hen heeft daar naar eigen zeggen gebruik van gemaakt. De hogeschool zou hebben aangeboden dat stoppen geen consequenties had voor de verdere looptijd van de studie.

Waardoor kan een samenwerking worden stopgezet?
Volgens een woordvoerder van Windesheim is het belangrijk dat een stagebedrijf bijdraagt aan de ontwikkeling van een student. Op de exacte redenen voor het stopzetten van de samenwerking met Hendriks Incasso wil ze niet ingaan, maar in algemene zin wordt aangegeven dat de wijze van stagebegeleiding 'ontwikkelingsgericht' moet zijn.

"Verder is er een aantal vanzelfsprekendheden: de werkomgeving moet veilig zijn, zowel fysiek als sociaal, maar we verwachten ook dat bedrijven afspraken nakomen. Als een bedrijf niet aan één of meerdere van deze voorwaarden voldoet, vinden wij dat een reden voor de student om de stage te beëindigen of een groep studenten te adviseren niet bij dit bedrijf stage te gaan lopen", zo vertelt de woordvoerder.

"Er werd gezegd dat ik beter moest presteren, anders volgden er consequenties."

— Oud-stagiair

Omroep Flevoland heeft meerdere studenten gesproken die stage liepen bij Hendriks Incasso. "We werden gedwongen om over te werken en ook om in onze privétijd dingen voor het werk te doen. Er werd ook gezegd dat ik beter moest presteren, anders volgden er consequenties", zo zegt één van hen. Een andere student die stage liep bij het incassobureau bevestigt dat het verhaal klopt. Ook deze stagiair stelt dat er sprake is van hoge werkdruk en veel overwerken.

'Voelde mij een pion'
Een derde stagiair zegt dat het niet halen van targets gevolgen had voor de stage. Ook benoemt deze de hoge werkdruk. "Ik voelde mij als een pion die geld op moest brengen voor de baas. We werden als volledige werknemers behandeld en niet als stagiairs." De stagiairs die Omroep Flevoland heeft gesproken zijn allemaal vroegtijdig gestopt met hun stage bij het bedrijf.

"Er zijn talloze tevreden student-stagiairs werkzaam geweest bij cliënte."

— Jurian van Groenendaal, advocaat

Eigenaar Loyd Hendriks van Hendriks Incasso wil zelf niet reageren op vragen van Omroep Flevoland. Hij verwijst door naar zijn advocaat, Jurian van Groenendaal. Van een einde van de samenwerking met Windesheim "is cliënte niks bekend", zo geeft hij aan. "Wel is zij met de school in gesprek naar aanleiding van enkele individuele studenten waarmee problemen zijn ontstaan. U begrijpt dat dit vertrouwelijk is en niet in de media thuishoort."

Verder wijst de advocaat erop dat bij Hendriks Incasso talloze tevreden student-stagiairs werkzaam zijn geweest, waarvan een aantal is doorgegroeid tot fulltime medewerker. "Het bedrijf van cliënte is een schoolvoorbeeld van een onderneming die zich voortdurend inzet voor de kwaliteit van diverse opleidingen."

De stelling dat er een negatieve beoordeling zou volgen wanneer targets niet worden gehaald is volgens Groenendaal onjuist. "De stage-overeenkomst bevat een dergelijke afspraak niet."

Schade verhalen op oud-stagiairs bij schenden geheimhouding
Vorige week heeft Hendriks Incasso een brief naar verschillende oud-stagiairs gestuurd. Daarin worden ze gewezen op de geheimhouding van bedrijfsinformatie die binnen het bedrijf geldt. Er wordt ze gevraagd binnen 24 uur te bevestigen dat de geheimhouding niet geschonden is.

Tekst uit de brief die is verstuurd door Hendriks Incasso

Studenten die Omroep Flevoland heeft gesproken laten weten dat ze niet op de brief gereageerd hebben. Volgens hen heeft niemand van de stagiairs dat gedaan. Uit een mailwisseling tussen Windesheim en oud-stagiairs blijkt verder dat de school studenten vraagt niet op de brief in te gaan.

Daarnaast heeft de school aan Hendriks Incasso gevraagd om de studenten niet meer lastig te vallen. "Ik verzoek u dringend om op geen enkele wijze meer contact op te nemen met de studenten en met docenten van Windesheim", schrijft een Directeur Onderwijs aan het incassobureau. Windesheim zegt in de mail in maart - mits de coronaregels het toelaten - in een fysieke ontmoeting met Hendriks Incasso terug te willen blikken op de situatie.

"Het doel van een stage is bij uitstek om te leren, niet om productie te draaien"

— Justine Feitsma, voorzitter CNV Jongeren

'Stagiairs zijn geen goedkope werkkrachten'
Vakbond CNV jongeren vindt de situatie bij Hendriks Incasso zoals die geschetst is door de studenten, niet in de haak. "Het doel van een stage is bij uitstek om te leren, niet om productie te draaien met de daarbij behorende targets of om als volwaardige arbeidskracht in het bedrijf mee te doen", zegt voorzitter Justine Feitsma. De vakbond adviseert studenten om alle afspraken van te voren vast te leggen in een stage-overeenkomst. "Dit is niet verplicht, maar het kan dit soort misstanden wel voorkomen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel