Stadsbos Almeerderhout ondergaat de komende jaren metamorfose
Stadsbos Almeerderhout ondergaat de komende jaren een grote metamorfose. De gemeente Almere en Staatsbosbeheer willen de bossen rondom stadslandgoed De Kemphaan omtoveren tot het 'Stadsbos van de toekomst'. Daar is vijftien jaar voor nodig en de kosten worden nu geschat op ruim veertig miljoen euro.
De investering in het bos is nodig omdat een kwart van de bomen aan vervanging toe is. De populieren zijn aan het einde van hun leven en essentaksterfte heeft veel van de essen aangetast. Er moet dus veel gekapt worden. Om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen worden er veel verschillende soorten bomen terug geplant. Daarnaast wordt het bos ook 'klimaatslim' ingericht met bomen die goed tegen warmte kunnen en er wordt ook rekening gehouden met extreme regenval.
Grootste stadspark van Nederland
Stadsbos Almeerderhout is 1400 hectare groot en ligt ten zuiden van de A6. Het bos wordt de komende jaren bijna helemaal omsloten door bestaande en nieuwe woonwijken zoals Nobelhorst en Oosterwold. Volgens de gemeente en Staatsbosbeheer wordt het daarom het grootste stadsbos van Nederland.
Bossferen, Boscircuit en Bosiconen
In het Almeerderhout moeten straks drie soorten bos te vinden zijn. Jaap Meeuwissen van Staatsbosbeheer heeft het over 'bossferen'. Het Wildbos, Parkbos en Puurbos. "In het Wildbos kan de natuur zijn eigen gang gaan. In het Parkbos kunnen Almeerders bijvoorbeeld sporten, elkaar ontmoeten of picknicken en het Puurbos moet een mengeling worden," albus Meeuwissen.
Kilometers lang pad
Om één groot bos te creëren wordt er een kilometers lang pad aangelegd. Projectleider Ernst Pelders noemt het een 'boscircuit'. "Dit pad moet alle delen met elkaar verbinden en sluit ook aan op het rondje weerwater in het centrum van Almere. Je kunt er fietsen, skeeleren en natuurlijk wandelen." Daarnaast komen er nog zogenoemde 'bosiconen'. Dat moeten bijzondere plekken worden. Er is er al een aantal zoals stadslandgoed De Kemphaan en het Kathedralenbos, maar er moeten er meer bijkomen. Er wordt bijvoorbeeld gedacht aan een stellage naar de toppen van de bomen. Deze plekken moeten niet alleen aantrekkelijk zijn voor Almeerders, maar moeten mensen uit de hele regio naar het bos trekken.
Kostenplaatje
Al de plannen kunnen niet in één keer gerealiseerd worden, daar is niet genoeg geld voor. Dus wordt het nieuwe stadsbos in drie delen aangelegd. De komende vijf jaar investeert Staatsbosbeheer vijf miljoen euro, de gemeente Almere gebruikt geld uit het Fonds Verstedelijking Almere; bijna 9 miljoen euro.
De gemeenteraad buigt zich binnenkort ook over de plannen.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Gemeente wil af van arbeidsmigranten in woning aan Eenhoornplaat
EMMELOORD • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariDe gemeente Noordoostpolder gaf eind 2022 een vergunning af voor het huisvesten van vier arbeidsmigranten in een woning aan de Eenhoornplaat in Emmeloord. Om die later weer in te trekken. "Er kwamen veel...
-
Wat gebeurt er met jouw afgedankte kerstboom?
LELYSTAD • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariInwoners van Lelystad kunnen deze week hun kerstboom voor de deur zetten, want afvalverwerker HVC haalt de bomen dit jaar op. Maar wat gebeurt er met de kerstboom nadat HVC deze heeft opgehaald? Het is...
-
Lege flesjes en blikjes vanaf deze week razendsnel inleveren bij statiegeldmachine
NOORDOOSTPOLDER • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariLege blikjes en plastic flesjes kunnen vanaf woensdagmiddag razendsnel ingeleverd worden bij een statiegeldmachine in Emmeloord. Die is geplaatst bij de Mega Carwash aan de Gildenweg. De zogenoemde bulkfeed-machine...