Rellen op Urk: teststraat in brand gestoken, twee aanhoudingen
Bij een protest tegen de avondklok is op Urk zaterdagavond de coronatestlocatie van de GGD in het havengebied in brand gestoken. Dat gebeurde rond 21:30 uur, toen de avondklok al was ingegaan. Burgemeester Cees van den Bos zag zich gedwongen een noodbevel af te gegeven, dat de inzet van de Mobiele Eenheid mogelijk maakte.
Volgens een woordvoerder van de politie was die inzet uiteindelijk niet nodig om de rust te herstellen. Er zijn twee personen aangehouden en er zijn tientallen boetes uitgedeeld voor overtreding van de avondklok.
'Zeer verontwaardigd'
In een gezamenlijk persbericht stellen de gemeente, politie en het Openbaar Ministerie zeer verontwaardigd te zijn over de gebeurtenissen.
"Vanavond was een groep relschoppers actief die de rust op Urk verstoorde. Met een gedrag waar geen woorden aan kunnen worden gegeven. Van het gooien van vuurwerk en stenen tot aan het vernielen van politieauto’s en met als dieptepunt in de brand steken van de test-locatie van de GGD. Dit is niet alleen volstrekt onacceptabel, maar ook een klap in het gezicht van in het bijzonder de GGD-medewerkers die bij de test-locatie alles doen om Urkers te helpen", zo staat in de verklaring. Burgemeester Cees van den Bos van Urk had in een eerdere verklaring op Twitter al geschreven dat hij zich schaamde voor de gebeurtenissen.
Protest begon met rondritjes
Rond 20:00 uur kwam een grote groep jongeren en volwassenen met auto's en scooters op het haventerrein samen. Zij stelden zich in een lange rij op en reden rondjes. Er werd vuurwerk afgestoken en een stapel autobanden is in brand gestoken. De politie was toen al aanwezig, maar hield zich afzijdig. Er kwamen ook veel toeschouwers naar de haven. De avondklok had om 21:00 uur weinig tot geen effect op de menigte. Velen bleven gewoon op straat staan.
In het gezamenlijke persbericht schrijven de politie, de gemeente en het Openbaar Ministerie dat er voordat de onrust uitbrak al extra politie op de been was en dat de Mobiele Eenheid op korte afstand klaar stond. Op het moment dat de onlusten uitbraken, is er vanuit verschillende omliggende politie-eenheden versterking naar Urk gestuurd.
Ook de marechaussee was aanwezig om te assisteren. Verder hing er zo'n drie kwartier een politiehelikopter boven het dorp. Bij in ieder geval één aanhouding werd een politiehond ingezet. Uiteindelijk wisten de politieagenten, kort nadat het noodbevel was ingesteld, de rust te herstellen. De ME hoefde niet in actie te komen.
Oproep op sociale media
Op sociale media was eerder de afgelopen week een oproep geplaatst om vanaf 20.45 uur te komen protesteren bij de haven. De gemeente Urk was donderdag al op de hoogte van de berichten die op sociale media circuleerden.
Al eerder noodbevel
De afgelopen periode is het vaker onrustig geweest op Urk en moest de politie meerdere keren optreden tegen jongeren die vuurwerk afstaken en brandjes stichten. Op 5 december werd door burgemeester Cees van den Bos ook al een noodbevel afgekondigd. Toen kwam de Mobiele Eenheid wel in actie.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Clubs en verenigingen kunnen geld aanvragen voor energiekosten
FLEVOLAND • Wo 17 januari • Woensdag 17 januariZo'n 675 sport- en cultuurverenigingen in Flevoland kunnen vanaf volgende maand een tegemoetkoming krijgen voor hun energiekosten. De provincie wil hen een steuntje in de rug geven vanwege de coronape...
-
Bijna de helft Flevolandse 60+'ers heeft herhaalprik corona gehaald
FLEVOLAND • Wo 17 januari • Woensdag 17 januari46 procent van de 60+'ers in Flevoland heeft afgelopen najaar een herhaalprik voor corona gehaald. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Dat is iets minder dan het landelijk gemiddelde. Dat percentage...
-
Schooljeugd en verenigingen krijgen honderdduizenden euro's coronageld
DRONTEN • Za 13 mei • Zaterdag 13 meiSchooljeugd en sport- en culturele organisaties krijgen honderdduizenden euro's om de gevolgen van corona te beperken. Voor de jeugd wordt 100.000 euro vrijgemaakt om sociale activiteiten te organiser...
recent nieuws
-
Staatsbosbeheer wil Kuinderburcht renoveren maar heeft nog niet genoeg geld
NOORDOOSTPOLDER • Ma 23 december • Maandag 23 decemberDe Kuinderburcht in Noordoostpolder moet gerenoveerd worden, maar Staatsbosbeheer komt nog zo'n vier ton tekort voor de werkzaamheden. Het bouwwerk in het Kuinderbos bestaat uit een brug en toegangspo...
-
Bus van Walibi Express in brand, zwarte rookwolken boven parkeerplaats attractiepark
BIDDINGHUIZEN • Ma 23 december • Maandag 23 decemberEen bus is maandagmiddag in brand gevlogen op de parkeerplaats van Walibi Holland in Biddinghuizen. Dat bevestigt busonderneming EBS. Het gaat om de Walibi Express, lijn 247 van Harderwijk naar het at...
-
Toename van bromtonen, maar geen normoverschrijding door windparken
DRONTEN • Ma 23 december • Maandag 23 decemberDe windparken Windplanblauw en Windplan Groen in de gemeente Dronten zorgen voor een toename van laagfrequent geluid, vooral 's nachts. Er wordt in opdracht van de gemeente onderzoek gedaan naar het g...