Geografische gegevens van Nederland zorgen voor bedreiging Dronter gezin
Hoe een Amerikaans agentschap dat de geografische gegevens voor Nederland heeft bepaald er voor zorgt dat een gezin uit Dronten wordt bedreigd. Het gebeurt al jaren en een oplossing is niet snel gevonden.
Dit verhaal begint bij de demonstratie zondag in Amsterdam van mensen die tegen de coronamaatregelen zijn. Tijdens de protesten vloog een vliegtuigje over met daarachter een reclamesleep. Op het doek stond: "Koud hè?! Videre". Videre is een website die tegenstanders van de coronamaatregelen op de korrel neemt en wappies noemt. Het vliegtuigje boven Amsterdam werd daarom ook niet gewaardeerd door de demonstranten.
Wie er achter Videre zitten is niet bekend. De website videre.fail maakt geen melding van telefoonnummers of namen. De demonstranten waren daarom een zoektocht begonnen op internet om te achterhalen wie verantwoordelijk is voor de website. Zij kwamen uit in Dronten en wel aan de Haringweg. Het gezin Huijbregts dat daar woont ontving telefonische bedreigingen en op sociale media werden foto's gedeeld van Huijbregts.
"Binnenkort krijgt ie visite" en "ff langs gaan met ze alle" werd er geschreven. De politie is voor de zekerheid op de hoogte gebracht. Jacques Huijbregts zit er niet erg over in, omdat er op sociale media ook al berichten zijn geplaatst dat hij er niet bij betrokken is: "Maar je weet het nooit wie die berichten lezen en hoe mensen reageren." Hij benadrukt dat hij niks met het vliegtuigje te maken heeft.
Het is overigens niet de eerste keer dat de familie Huijbregts met boze mensen te maken krijgt. Al jaren worden de gezinsleden gebeld met mensen die bijvoorbeeld denken een online oplichter te pakken hebben. De boze mensen waren op internet aan het zoeken en kwamen uit in Dronten. Jacques Huijbregts moet dan telkens uitleggen dat hij er niets mee te maken heeft. Hoe zit het?
Hoe kan het dat het gezin Huijbregts telkens weer geconfronteerd wordt met dit soort zaken? Om daar antwoord op te geven moeten we wat dieper het internet induiken. Iedere website heeft een IP-adres dat bestaat uit een serie getallen. Dankzij de techniek van internet is zo'n website eenvoudig te benaderen, en hoef je die getallen ook niet te onthouden, een naam is vaak voldoende om op de betreffende website te komen.
Op internet zijn zoekmachines te vinden die meer technische informatie geven over websites. Ook de fysieke locatie is terug te vinden. Vaak gaat het om het bedrijf dat die pagina's host, maar soms ook de bron van een website.
Dat Dronten opduikt als locatie voor videre.fail heeft een reden. Deze website heeft geen locatie. Als van een Nederlandse website niet bekend is wat de locatie is, wordt door sommige zoekmachines de algemene locatie van Nederland overgenomen. Deze staat internationaal bekend als 52°30′0″ N, 5°45′0″ E. Als je deze serie getallen invoert in Google, kom je uit in Dronten, aan de Haringweg om precies te zijn, in de achtertuin van de familie Huijbregts.
Google schuldige?
Jarenlang dacht Jacques Huijbregts dat Google verantwoordelijk was voor deze 'fout'. Hij pleitte al die tijd voor een correctie. Een locatie in het midden van het Markermeer bijvoorbeeld. Dan kon niemand worden lastiggevallen, zegt de Drontenaar. Ook de gemeentepolitiek bemoeide zich er in 2013 tegenaan. Maar Google deed niets. "Logisch", zegt een woordvoerder van de techgigant: "Google heeft hier niets mee te maken". Hij wees op de website van de CIA in de Verenigde Staten. Op hun site The World Factbook staan tal van wetenswaardigheden over alle landen op de wereld. Op de pagina Netherlands staat als locatie: 52 30 N, 5 45 E, oftewel de Haringweg in Dronten. Nu heeft de CIA deze locatie niet zelf bedacht. Het gaat om afgeronde getallen die worden gezien als het middelpunt van Nederland. De locatie zelf is overgenomen van een agentschap in Amerika dat zich bezighoudt met geografische data. Het gaat om National Geospatial-Intelligence Agency, het NGA.
Welke bronnen de zoekmachines precies gebruiken is niet bekend, maar als Jacques Huijbregts een wijziging wil, is het verstandig om bij het NGA te beginnen. Gelukkig heeft deze instantie wel contactgegevens.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Almeerders geven muzikale kleur aan Soldaat van Oranje
ALMERE • Do 26 december • Donderdag 26 decemberJe hebt 'm óf gezien, óf er in ieder geval van gehoord: Soldaat van Oranje – De Musical draait dan ook al 14 jaar lang achter elkaar. Veel minder bekend is de Flevolandse invloed op de voorstelling. T...
-
Gezellig samenzijn bij traditionele Kerst-Inn in Ontmoetingskerk
LELYSTAD • Do 26 december • Donderdag 26 decemberGezellig samen aan de koffie, luisteren naar kerstmuziek, dans en spel en een kerstvertelling. Het waren ook dit jaar weer de ingrediënten van de traditionele 'Kerst-Inn' in de Ontmoetingskerk. Er kwa...
-
Publiek geniet volop van Christmas Proms in theater De Meerpaal
DRONTEN • Do 26 december • Donderdag 26 decemberHonderden belangstellenden genoten op tweede kerstdag van de Christmas Proms in De Meerpaal in Dronten. Het Flevo's Mannenkoor zong in het theater, samen met het Amersfoorts Mannenkoor en het mannenko...