Gedupeerden toeslagenaffaire van de regen in de drup

LELYSTAD • Do 31 december 2020 | 7:12 • Donderdag 31 december 2020 | 7:12

Gedupeerden van de toeslagenaffaire hebben niet zoveel aan de 30.000 euro die ze als compensatie krijgen. Ze komen van de regen in de drup, want de schuldeisers staan nu al voor de deur. Dat zegt advocaat Khadija Bozia uit Lelystad. Bozia heeft zo'n 30 gedupeerden onder haar hoede. Ze volgt de ontwikkelingen in de langslepende affaire al jaren.

Vorige week besloot het kabinet dat alle slachtoffers van de toeslagenaffaire voor 1 mei 2021 30.000 euro op hun rekening gestort krijgen. Landelijk gezien zou het gaan om zo’n 9.000 gedupeerden, maar volgens advocaat Bozia gaat het om ongeveer 36.000 gezinnen. Ze merkt dat er veel wantrouwen is onder haar cliënten. "Mensen worden gecompenseerd, maar ze zijn bang dat ze het geld weer moeten terugbetalen."

Bijna alles kwijtgeraakt
Derya Selvi is één van de Flevolandse gedupeerden. De schade die zij heeft is enorm: 145.000 euro. Eerder durfde ze haar verhaal niet te doen, omdat ze door de Belastingdienst werd uitgemaakt voor fraudeur. Selvi: "Dan gaat alles dicht, je komt op een zwarte lijst en overal waar je aanklopt om hulp word je de deur gewezen." Selvi, die een goede baan had, raakte bijna alles kwijt. "Ik kwam op straat met twee kinderen, want het huis moest gedwongen verkocht worden. Er volgde een echtscheiding en ik kreeg een burn-out."

"Even voor kerst bekend maken dat gedupeerden 30.000 euro krijgen, lost het probleem niet op"

— Derya Selvi, slachtoffer toeslagenaffaire

De kentering kwam na het verschijnen van het rapport 'Ongekend onrecht', waarin erkend wordt dat de Belastingdienst grote fouten maakte. Maar dat er nu eindelijk na 10 jaar een toezegging is dat de schade gecompenseerd wordt, vindt Derya Selvi niet geloofwaardig. "Even voor kerst bekend maken dat gedupeerden 30.000 euro krijgen, lost het probleem niet op. De volgende dag kreeg ik al gelijk brieven en mails van incassobureaus."

Afkopen of kwijtschelden schulden
Advocaat Bozia is bang dat haar cliënten in grote problemen komen als ze geen professionele hulp krijgen. Bozia: "Het kabinet had eerst de achterliggende problemen met schuldeisers moeten regelen en dan met het aanbod van 30.000 euro moeten komen." Ze wil in gesprek met verschillende instanties zoals de Belastingdienst, het ministerie en gemeenten. Bozia: "We willen kijken of de schulden kunnen worden afgekocht of kwijtgescholden, zodat de mensen echt iets hebben aan de 30.000 euro."

Ondanks alles is Selvi toch nog voorzichtig positief en roept ze andere gedupeerden op om een advocaat in de arm te nemen en zich te melden bij de Belastingdienst en de gemeente. "Ik ben bereid de Belastingdienst te vergeven, want dit is toch een eerste stap als er goede regelingen getroffen worden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel