Brexitdeal: kwart minder visvangstrechten in Britse wateren
Europese vissers mogen een kwart minder vis in Britse wateren vangen. Dat is mede het resultaat dat het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hebben bereikt in de Brexitdeal. Deze en andere afspraken werden vlak voor kerst gemaakt. "We hebben weer controle over ons geld, grenzen, regels, handel en over onze viswateren", zei de Britse premier Boris Johnson in een toespraak.
In een toespraak van de EU-commissievoorzitter Von der Leyen wordt gesproken over 5,5 jaar stabiliteit voor de visserij. Een akkoord met het Verenigd Koninkrijk is cruciaal voor Urker vissers. Veel kotters varen in Britse territoriale wateren om te vissen naar schol en tong.
Afgesproken is dat de hoeveelheid vis die gevangen mag worden gemiddeld een kwart minder is dan nu. Dat geldt in ieder geval voor kabeljauw, maar ook voor de Urker interessante vissoorten gelden beperkingen. Vooral vissers die tong naar boven halen, zullen het gaan merken. Op die vissoort zijn de vangstrechten nog minder. Voor schol is de beperking 5%. Het aandeel voor Britse vissers gaat omhoog. In ruil daarvoor mogen Europese vissers wel in Britse wateren blijven vissen. Bij een no-deal Brexit zouden Europese vissers helemaal niet meer rond het Verenigd Koninkrijk mogen vissen. Voor eind 2026 moeten er nieuwe afspraken worden gemaakt.
Brexitdeal pakt slecht uit voor kottervissers
VisNed, de vereniging van kottervissers op Urk vindt dat de Brexitdeal slecht uitpakt voor de Nederlandse visserij, verwerkende industrie, visafslagen en lokale visserijgemeenschappen. In totaal wordt voor de gehele Europese Unie ongeveer 1,6 miljard euro aan vangstrechten overgedragen aan het Verenigd Koninkrijk, schrijft VisNed op hun website. Door de omvang van de Nederlandse visserijsector betekent dit honderden miljoenen verlies aan vangstrechten voor Nederland.
Bij de Nederlandse Vissersbond vrezen ze dat de deal het begin van het einde is van de Nederlandse kottervisserij zoals we die nu kennen. "De Britten hebben het keihard gespeeld omdat visserij hun enige ‘winstpunt’ in brexit is. Het is willens en wetens tot het laatst bewaard", stelt voorzitter Johan Nooitgedagt. Eerder kregen de kottervissers al een flinke klap door het Europese verbod op pulsvisserij.
Volgens een verslaggever van de BBC in Londen was visserij het laatste handelsonderwerp waar de hele nacht over is gesproken. Over iedere vissoort zou afzonderlijk zijn onderhandeld. Het akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zou uit meer dan 2000 pagina's bestaan.
De onderhandelingen tussen de Britten en de Europese Unie verlopen al maanden moeizaam. De afgelopen dagen leken er toch stappen te zijn gemaakt naar een deal. Een van de breekpunten waren afspraken over visserij.
Op 23 juni 2016 stemde een kleine meerderheid van de Britten om uit de Europese Unie te stappen. De EU en het Verenigd Koninkrijk willen wel handel blijven voeren. Dus zijn er onderhandelingen opgezet om afspraken te maken. Op 31 januari 2020 stapte het Verenigd Koninkrijk formeel uit de Europese Unie. Tot 31 december dit jaar geldt er een overgangsperiode en moet het land zich nog aan de EU-regels houden. Het huidige jaar wordt gebruikt om afspraken te maken over onder meer migratie, grensovergangen en visserij.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Nieuwe pastoor voor Emmaüsparochie
NOORDOOSTPOLDER • Za 23 november • Zaterdag 23 novemberAlbert Buter wordt de nieuwe pastoor van de Emmaüsparochie in de Noordoostpolder. Dit weekend wordt hij officieel in Emmeloord geïnstalleerd. De 57-jarige Buter volgt pastoor Victor Maagd op die begin...
-
Extinction Rebellion blokkeert ingang distributiecentrum in protest tegen 'fast fashion'
LELYSTAD • Za 23 november • Zaterdag 23 novemberTientallen leden van de actiegroepen Extinction Rebellion en Guerilla Fashion blokkeren op dit moment de ingang van een groot distributiecentrum van kledingbedrijf Inditex in Lelystad. Er wordt geprot...
-
Warme jassen en dekens voor Libanon, Lelystadse Zahraa zamelt ze in
LELYSTAD • Za 23 november • Zaterdag 23 november"Het voelt heel oneerlijk, want ik zit lekker hier. Je volgt het nieuws de hele dag en je blijft alleen maar hopen dat er niet iemand tussen zit die mij heel dierbaar is." Yasmin uit Zwolle heeft vrie...