Jonge daklozen niet allemaal van straat
Het lukt de gemeente Almere niet om alle dak- en thuisloze jongeren voor het einde van volgend jaar van straat te krijgen. Dat was wel de ambitie. Maar door een gebrek aan woonruimte is dat volgens wethouder Froukje de Jonge onhaalbaar.
Almere doet samen met andere gemeenten mee aan het tweejarige Actieprogramma Dak- en Thuisloze Jongeren. Het doel is om geen enkele jongere meer op straat te hebben aan het einde van 2021. Het programma loopt nu een jaar, maar wethouder Froukje de Jonge kan niet zeggen of de groep daadwerkelijk kleiner is geworden. Wel zijn er volgens haar belangrijke stappen gezet. De belangrijkste daarvan is dat jongeren sneller gesignaleerd worden en sneller doorstromen. Waar ze voorheen lange tijd in een opvang verbleven, is dat teruggebracht naar maximaal 12 weken.
Goede samenwerking
Het afgelopen jaar is ingezet op een goede samenwerking met hulporganisaties om het hele proces te kunnen versnellen. Er is advies gevraagd aan ervaringsdeskundigen om de informatievoorziening te verbeteren. Bij de gemeente is nu dagelijks een spreekuur waar jongeren terecht kunnen met al hun vragen. Ook een postadres kan sneller geregeld worden. Dat is belangrijk om allerlei andere dingen te kunnen regelen, zoals bijvoorbeeld school, werk of een uitkering. Daarnaast zijn er ook vijf extra opvangplekken gecreëerd bij Kwintes en het Leger des heils.
Groep dak- en thuisloze jongeren groeit
Kwintes is blij met de aanpak van de gemeente. Volgens de organisatie zijn er inderdaad kortere lijnen en wordt er beter samengewerkt. Toch lijkt het er volgens Robert Roch van Kwintes op dat de groep dak- en thuisloze jongeren groeit. In elk geval zijn er meer jongeren in de opvang. De exacte oorzaak is moeilijk te zeggen. Een reden kan zijn dat ze beter gevonden worden en daarnaast is Almere een grote stad met een aanzuigende werking. Op dit moment zijn er voornamelijk meer voormalig statushouders en jongeren met een drugsprobleem.
Huisvesting
Het grootste struikelblok is huisvesting. Het proces van opsporen en helpen kan nog zo goed op orde zijn, als er niet genoeg kamers of huizen beschikbaar zijn kunnen dak- en thuisloze jongeren moeilijk doorstromen. Wethouder De Jonge erkent dit probleem. Dat is met dit lopende project volgens haar niet op te lossen. Het college van burgemeester en wethouders heeft er volgens haar wel aandacht voor. Maar voor het eind van 2021 is dit niet verholpen en daarmee blijft ook het dak- en thuislozen probleem bestaan. Toch is het volgens de wethouder geen utopie om geen jongeren meer op straat te hebben in Almere. Als er op de ingeslagen weg doorgewerkt wordt, kan het lukken, alleen niet binnen een jaar.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Veroordeelde man in moordzaak Ali Motamed stapt naar de Hoge Raad
ALMERE • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariDe in hoger beroep tot ruim 25 jaar gevangenisstraf veroordeelde Naoufal F. wil bij de Hoge Raad zijn straf van tafel te krijgen. Dat laat zijn advocaat Tim Vis weten. Naoufal F. werd eind vorige maand...
-
Automobiliste ziet zwaailicht over het hoofd en rijdt tegen politieauto
ALMERE • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariEen vrouw uit Almere is haar rijbewijs kwijtgeraakt nadat ze tegen een politieauto is aangereden. Het gebeurde dinsdagavond op de Havendreef. Politieagenten waren bezig met het afhandelen van een eerdere...
-
Eerste vrije plakplaats in Lelystad geplaatst, maar valt nog niet op
LELYSTAD • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariOp het Stationsplein in Lelystad is een paal geplaatst waar posters en stickers op geplakt kunnen worden. De plakplaats is bedoeld voor inwoners, verenigingen, stichtingen en andere niet-commerciële organisaties....