Het Anker wil goed nadenken over toekomst zonder MFA
Kerkgemeenschap Het Anker in Lelystad wil de tijd nemen om rustig na te denken wat zij wil, nu het plan voor verhuizing naar de nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) in de Botter is gestrand. De gemeenteraad stemde dinsdagavond voor een MFA zonder deelname van de kerk.
Tegelijk heeft de raad het college opgeroepen om met Het Anker in gesprek te gaan over eventuele nieuwbouw elders in de stad, op voorwaarde dat de kerk die zelf betaalt.
Voorzitter Jan Korf van Het Anker zegt dat eerst in de kerkenraad over de ontstane situatie moet worden gesproken en daarna met de circa 475 leden. "We hadden vooraf drie opties: het huidige gebouw in het Karveel renoveren, elders nieuw bouwen of meedoen aan de MFA Botter. Dat laatste had onze voorkeur, maar dat kan dus niet meer."
Is renovatie huidige gebouw wel zinvol?
"Het huidige gebouw is veertig jaar oud en in een zodanige staat dat we moeten ingrijpen. De vraag is of dat nog wel zinvol is. Het blijft een oud gebouw, dat niet meer helemaal aan de huidige wensen voldoet", aldus Korf.
Nieuwbouw is ook een optie. Dat kan op de huidige plek of elders. Het vorige college heeft in januari zijn medewerking toegezegd aan een wijziging van het bestemmingsplan van de locatie Karveel. Daardoor kan Het Anker de grond makkelijker verkopen en kunnen er op die locatie woningen komen.
Teleurstelling over afwijzing in raad
Korf heeft de discussie in de gemeenteraad dinsdagavond en in de afgelopen weken nauwlettend gevolgd. Hij is teleurgesteld dat de raad niet voor de optie met de kerk heeft gekozen. "De raad zegt: we willen een plan met maatschappelijke partners, als dat maar geen kerk is. Dat is een gemiste kans en in strijd met wat de raad eerder zelf heeft gezegd, namelijk dat er samenwerking met maatschappelijke partijen moest worden gezocht." Het vorige college stond hier achter, maar het college dat na de crisis deze zomer aantrad denkt daar anders over.
Mooi Lelystad zette coalitie voor het blok
Jan Korf is hierbij kritisch over de opstelling van de nieuwe collegepartij Mooi Lelystad en specifiek fractievoorzitter Bart Schopman: "Hij heeft vanaf het begin gezegd dat voor hem en zijn partij het onbespreekbaar is dat een kerk meedoet in een project met een school. Daarmee heeft hij de andere coalitiepartijen (VVD, InwonersPartij, SP, Leefbaar Lelystad en Forum voor de Ouderen) voor het blok gezet en een bom onder het college gelegd. Die wilden geen nieuwe crisis. Daarna is steeds geprobeerd om argumenten te bedenken waarom ze niet wilden dat de kerk mee zou doen."
De voorzitter van Het Anker is wel te spreken over de opstelling van D66 en GroenLinks in het debat. "Zij hebben de discussie echt op inhoud gevoerd en vanuit de vraag: wat is goed voor de stad? Dat hoort de rol van een raadslid te zijn", aldus Korf.
De ChristenUnie en DENK wilden een MFA met kerk. Nadat hun eigen amendement was verworpen, steunden ze het voorstel van de coalitie voor nieuwbouw van school De Schakel met extra voorzieningen.
Plan met kerk erbij was voordeliger
Deelname van de kerk in een MFA had volgens Korf de gemeente alleen maar financieel voordeel opgeleverd. "Het delen van de ruimtes. Je hoefde bij wijze van spreken twee buitenmuren minder te bouwen."
Korf erkent dat nog niet duidelijk was hoeveel de MFA met de kerk erbij zou hebben gekost. "De architect stond op het punt om dat door te rekenen, toen het college in augustus het project on hold zette. We weten het nog steeds niet."
Beweringen van de VVD dat alleen nieuwbouw van een kerk mogelijk al drie miljoen euro zou kosten kan Korf niet plaatsen. Dat geldt ook voor de bewering dat Het Anker een miljoen euro zou meebetalen. "Dat bedrag is uit de lucht gegrepen, we weten niet waar dat vandaan komt. We moesten nog de leden raadplegen over onze bijdrage en hadden toegezegd dat in maximaal acht weken te doen."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Kerstkraker vergt uiterste van puzzelaars: 'Mensen moeten de straat op'
URK • Za 11 januari • Zaterdag 11 januariHet is een lastige puzzel vol met Urker achternamen. Zo zoeken we in de achternamencrypto een Emmeloordse Neringdoenden. Is dat Blokker, Kruitvat of één van de andere winkels? En zijn die winkels überhaupt...
-
John Raedeckerstraat is nu veiligheidsrisicogebied na explosies, politie mag preventief fouilleren
ALMERE • Za 11 januari • Zaterdag 11 januariBurgemeester Hein van der Loo heeft de John Raedeckerstraat en omgeving, in de Almeerse wijk Tussen de Vaarten, aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Bij een huis in de straat vonden drie explosies...
-
Een Ghanees op Schokland: 'Ik ben nu nog kwaad dat ze toen zo met mijn voorouders omgingen'
SCHOKLAND • Za 11 januari • Zaterdag 11 januariVoor Omroep Flevoland onderzoekt de Ghanees-Nederlandse programmamaker Nathan de Vries welke lessen hij kan leren van de oer-Hollandse geschiedenis van het voormalig eiland. In deel 2 verdiept Nathan...