Minister Ollongren: bouwtempo woningen moet fors omhoog

FLEVOLAND • Do 10 december 2020 | 2:06 • Donderdag 10 december 2020 | 2:06

Het bouwtempo van woningen in Flevoland, Utrecht, Noord- en Zuid-Holland moet fors omhoog om aan de behoefte te kunnen voldoen. Dat zei minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken woensdag tijdens een vergadering met de Tweede Kamer.

In Nederland moeten er de komende tien jaar zo'n 900.000 huizen bij komen. Volgens de minister hebben acht van de twaalf provincies de zaken goed voor elkaar, maar in de Randstad moet meer gebeuren. De minister heeft nu met de Randstadprovincies afgesproken dat er de komende 10 jaar minimaal 150.000 woningen gebouwd gaan worden.

Hoeveel huizen dat in Flevoland zijn in die periode is niet duidelijk. Wel dat in Flevoland tot 2050 zo'n 115.000 huizen gerealiseerd kunnen worden. Voornamelijk in Almere, Lelystad en Dronten. Als daar een extra aanbod van de gemeente Lelystad bijkomt kan het aantal nieuwe woningen nog stevig groeien.

Stikstof
De Kamerleden vroegen zich af of de woningen er binnen tien jaar kunnen staan vanwege de stikstofeisen. Ollongren gaf aan dat die eisen per bouwplek bekeken worden. Er liggen volgens haar maatregelen klaar om de stikstofuitstoot te verminderen.

Met de komst van de nieuwe woningen hopen de Kamerleden dat de huizen ook betaalbaar worden voor starters op de woningmarkt. Ollongren gaf aan dat dat mogelijk wordt door samenwerking met de provincies. "We maken afspraken over de plancapaciteit. Een vervolgstap is te kijken naar de aard van de woningen, naar de doelgroepen en de betaalbaarheid."

IJmeerverbinding
VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis gaf tijdens de vergadering aan te hopen op een IJmeerverbinding tussen Almere en Amsterdam die ook voor auto's geschikt is. Volgens Ollongren loopt daar een onderzoek naar. "Een combinatie van openbaar vervoer en een wegverbinding is één van de onderzoeksvragen."

PVV-Kamerlid Alexander Kops maakte in de commissie nog een zijsprongetje. Hij vroeg om hulp voor de bewoners van bungalowpark Horsterwold in Zeewolde. Die worden gecontroleerd op permanente bewoning. "Mensen worden daar nu geconfronteerd met absurde controles. Die gaan heel ver. Er wordt inbreuk gemaakt op de privacy." Ollongren gaf aan de situatie te bekijken en daarover in gesprek te gaan met de gemeente Zeewolde.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel