Eurotower hermetisch afgesloten na vaststellen misstanden bij verbouwing

LELYSTAD • Do 19 november 2020 | 18:51 • Donderdag 19 november 2020 | 18:51

De gemeente Lelystad heeft de Eurotower aan het Noorderwagenplein met onmiddellijke ingang hermetisch afgesloten. Op alle ingangen zit een zegel en wie dat doorbreekt maakt zich schuldig aan een strafbaar feit.

Aanleiding is het onderzoek dat gedaan is door de Inspectie SZW, het Samenwerkingsplatform Arbeidsmigranten en COVID-19, de nationale politie en de gemeente. Er werd in het kantoorgebouw dat momenteel omgebouwd wordt tot appartementen een reeks aan misstanden geconstateerd.

Zo werkten er tenminste twee illegalen op de bouwplaats, sliepen tegen de regels in de arbeidsmigranten in het gebouw en was de elektrische installatie onveilig. Ook zou asbest ondeskundig zijn verwijderd. In ieder geval is onvoldoende onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van asbest. Verder waren niet bevoegde monteurs bezig met de lift op de bouwplaats. De gemeente stelt in een persbericht dat de veiligheid en de gezondheid van de mensen in het gebouw, op de bouwplaats, en ook van de omwonenden in het geding was: "Het college treedt hard op tegen misstanden die te maken hebben met de veiligheid en gezondheid van mensen."

Onacceptabel
Wethouder David de Vreede zegt daarover: "Dit is onacceptabel. Wat hier gebeurt kan echt niet. Het college heeft daarom ook direct ingegrepen en heeft het gebouw per direct laten sluiten. (...) Ik ben dan ook blij dat wij als gemeente door samenwerking met de Inspectie SZW, de brandweer, de politie en de OFGV hebben kunnen ingrijpen bij de Eurotower." Om te voorkomen dat er iemand nog iets doet in het gebouw tot het sein veilig is gegeven, mag niemand meer naar binnen.

Hamsters
Tijdens de ontruiming vorige week werden hamsters aangetroffen. De gemeente heeft ervoor gezorgd dat zij zijn opgehaald door de dierenambulance en een veilig onderkomen hebben gekregen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel