Gemeente helpt slachtoffers toeslagenaffaire ook 'buiten regels' om

ALMERE • Vr 13 november 2020 | 1:20 • Vrijdag 13 november 2020 | 1:20

De gemeente Almere is bereid om buiten de regels om te gaan, om gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslagaffaire te helpen. Dat zegt wethouder Froukje de Jonge. Ze wil hiermee een extra stap zetten voor de slachtoffers.

Wethouder Froukje de Jonge: "We bekijken per geval naar wat er nodig is, niet alleen naar waar ze recht op hebben. En dan gaan we kijken naar wat we waar kunnen maken. Daar waar dat niet helemaal binnen de regels kan, gaan we op zoek naar een manier om het toch te doen." Er is een 'flex-budget' van 30.000 euro voor dit soort situaties.

Het is van tevoren niet helemaal te zeggen om wat voor zaken het zal gaan. De Jonge: "Stel, je hebt een gezin dat door alle schulden al jaren op een houtje heeft moeten bijten. En de kinderen hebben daardoor nooit iets extra kunnen doen, zoals sporten. Daar zijn subsidies voor, maar niet als je net boven een bepaalde inkomensgrens uitkomt. In zo'n geval zouden wij er toch voor zorgen dat de kinderen nu kunnen sporten."

Wat is de kinderopvangtoeslagaffaire?
De Belastingdienst heeft tussen 2005 en 2019 duizenden ontvangers van kinderopvangtoeslag onterecht op de lijst van fraudeurs gezet. Veel gezinnen kwamen daardoor in grote financiële problemen. Hierdoor ontstonden vaak ook problemen op andere gebieden. De hulp van de gemeente kan daarom variëren van financiële ondersteuning tot psychische hulp, maar ook praktische steun.

Om in aanmerking te komen voor deze hulp moeten getroffenen hier om vragen bij de Belastingdienst. De Belastingdienst geeft vervolgens aan de gemeente door om welke Almeerders het gaat. Volgens de wethouder kan dit niet anders, omdat de Belastingdienst de gegevens niet rechtstreeks mag delen. De Jonge: "Het liefst zouden we heel actief al deze mensen gaan benaderen. Maar dat kunnen we niet want we weten niet wie het zijn."

Tot nu toe hebben 483 Almeerse gezinnen zich als gedupeerde gemeld bij de Belastingdienst, maar dat aantal kan nog oplopen tot 1295. Dat getal is in verhouding hoger dan in andere gemeentes in Nederland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel