Rijk kan niets doen tegen actie Greenpeace
De Rijksoverheid ziet geen mogelijkheden om dwangsommen op te leggen aan Greenpeace voor het storten van rotsblokken in de Noordzee. Ook het in beslag nemen van het schip waarmee dit is gebeurd is niet mogelijk.
Dat antwoorden minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) op vragen van de VVD en PVV.
De partijen wilden opheldering over de actie van Greenpeace op 27 september. Vanaf een schip werden er rotsblokken gedumpt op de Doggersbank, een bij Nederlandse vissers populair visgebied.
De PVV wilde Greenpeace vervolgen voor poging tot moord. Onder meer belangenorganisatie VisNed, de gemeente Urk en Europarlementariërs veroordeelden de actie van de milieuorganisatie, die daarmee de visstand wilde beschermen.
Stenen gestort in Engels deel
De ministers schrijven in afzonderlijke brieven dat ingrijpen tegen Greenpeace Nederland niet kan, omdat de Britse afdeling de stenen heeft gestort op het Engelse deel van de Doggersbank. Daar is de Nederlandse wet niet van kracht.
Het storten gebeurde met een schip dat onder Nederlandse vlag voer. Het ontnemen van de vlag en intrekken van het nationaliteitsbewijs van het schip is volgens Grapperhaus juridisch niet zo maar mogelijk.
Ook het opleggen van een dwangsom slaagt juridisch niet. Na een eerdere stenenstorting op de Doggersbank in 2011 heeft de toenmalige staatssecretaris een dwangsom aan Greenpeace opgelegd. De Raad van State heeft die in 2014 vernietigd. Dit nogmaals proberen kan volgens Van Nieuwenhuizen niet.
Evenmin kan Greenpeace worden verboden, antwoordt Grapperhaus op vragen van de PVV. Dat kan alleen gebeuren als het Openbaar Ministerie hiervoor een procedure start.
Het OM gaat wel na of er aanleiding is om strafrechtelijk onderzoek te doen. Van Nieuwenhuizen stelt dat het zich laat aanzien dat er "geen sprake lijkt te zijn van directe gevaarzetting", omdat Greenpeace vooraf de coördinaten van de stenen heeft gemeld. Vissers hebben er dus omheen kunnen varen.
Britten kijken naar overtredingen
Van Nieuwenhuizen meldt dat de Britse Marine Management Organisation (MMO) onderzoekt of Greenpeace wet- en regelgeving heeft overtreden. Het zou aan de Britse overheid zijn om nieuwe acties door Greenpeace op het Britse deel van de Doggersbank tegen te houden.
Ondanks de onmogelijkheden om op te treden betreurt en verwerpt de regering de actie van Greenpeace, omdat die juist op het moment komt dat belangenorganisaties om tafel zitten over het Noordzeeakkoord. Uit protest tegen de actie zijn Urk en de Nederlandse Vissersbond eind september van de overlegtafel opgestapt.
Van Nieuwenhuizen meldt dat over de kwestie aan het Noordzeeoverleg onlangs een "stevig gesprek" is gevoerd. Greenpeace heeft hierbij aangegeven geen plannen te hebben om in het Nederlandse deel stenen te dumpen. Ook blijft zij betrokken bij het overleg.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Vissers leggen stenen voor hoofdkantoor Greenpeace
URK • Za 6 maart • Zaterdag 06 maartOnbekenden hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een partij grote keien voor het kantoor van milieuorganisatie Greenpeace in Amsterdam gedumpt. Op spandoeken staat geschreven dat vissers de gedum...
-
Greenpeace stort opnieuw enorme rotsblokken in zee
URK • Do 25 februari • Donderdag 25 februariGreenpeace heeft deze week opnieuw vijftien grote rotsblokken in de zee ten zuiden van Brighton gestort. Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond is furieus want dat is volgens hem levensgevaar...
-
Visserijsector stapt uit overleg Noordzeeakkoord
URK • Wo 30 september • Woensdag 30 septemberVisserijorganisaties zijn woensdag uit het overleg over het Noordzeeakkoord gestapt. Het akkoord over de toekomst en het gebruik van de Noordzee kwam eerder dit jaar tot stand zonder de steun van viss...
recent nieuws
-
Slachtoffer seksueel geweld: 'Ik werd niet geloofd'
LELYSTAD • Za 23 november • Zaterdag 23 november"Dan word je opeens aangeklampt. Wat fijn dat jullie hier aandacht voor vragen. Ik heb het nooit durven zeggen, maar ook mij is verkrachting overkomen. Ik kon er nergens mee heen. Ik werd niet geloofd...
-
Mogelijk nieuw distributiecentrum met een oppervlakte van tien voetbalvelden in Almere
ALMERE • Vr 22 november • Vrijdag 22 novemberEr komt mogelijk een extra distributiecentrum op bedrijventerrein Stichtsekant in Almere. Het college vraagt de raad om in te stemmen met de plannen hiervoor. Het gaat om het bedrijf Intospace B.V. da...
-
Nieuwsoverzicht 22/11 | Erfgoedcentrum Batavialand wordt fors duurder • Nieuwe campus hogeschool heeft groot stroomprobleem
FLEVOLAND • Vr 22 november • Vrijdag 22 novemberGoedenavond. Elke doordeweekse dag rond 19.00 uur informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag. Met vandaag: • Nieuwbouw Batavialand laat op zich w...