Hartstichting: te weinig AED's in Almere en Lelystad
In Lelystad en Almere zijn nog veel plekken waar een AED mist. Dat is een externe defibrillator, waarmee een hart weer op gang kan worden gebracht na een hartstilstand. Zo is er in het centrum van Almere geen enkele AED buiten te vinden. Dat is volgens de Hartstichting een kwalijke zaak.
De Hartstichting vraagt extra aandacht voor het belang van een dekkend netwerk van AED's. Dat houdt in dat er overal binnen een straal van 500 meter een AED moet zijn. Daarvoor missen er in Flevoland 87, waarvan het merendeel in Lelystad en Almere. Het is volgens de Hartstichting belangrijk dat die er komen om de beste hulp te kunnen bieden en levens te redden.
Burgerhulpverlening
Als iemand een hartstilstand krijgt, is het belangrijk dat er 112 gebeld wordt. Daardoor wordt automatisch ook het burgerhulpverleningssysteem geactiveerd. Een burgerhulpverlener in de buurt krijgt de opdracht om de dichtstbijzijnde AED op te halen en daarmee naar het slachtoffer te gaan. Gemiddeld is een burgerhulpverlener 2,5 minuut eerder aanwezig dan de ambulance en dat is kostbare tijd, waarin het hart weer op gang gebracht kan worden. Hoe eerder hoe beter. Maar er moet dan wel een AED aanwezig zijn.
Kaart waar AED's missen
De Hartstichting heeft een kaart gelanceerd die je op de website kunt vinden, waarop te zien is waar er nog AED's missen. Iedereen kan zijn of haar adres invullen en ziet dan of dat gebied gedekt is of niet. De Hartstichting hoopt dat mensen hierdoor in actie komen en zich hard gaan maken voor de komst van een AED. Dat moet een gezamenlijke inspanning zijn van burgers bedrijven en gemeenten, volgens de Hartstichting. Het installeren en onderhouden van een AED kost rond de 2000 euro.
Subsidie
De gemeente Lelystad gaat met het probleem aan de slag. Zij wil een dekkend netwerk creëren. Daar is onlangs 90.000 euro subsidie beschikbaar voor gesteld. Er zijn op dit moment drie aanvragen voor AED's binnen gekomen.
Unieke collecte
De Hartstichting collecteert deze week met duizenden collectanten. Zij zouden eigenlijk in april al met de collectebus langs de deuren gaan, maar dat kon door corona niet doorgaan. Daarom is er deze en volgende week een unieke inhaalcollecte. Ook het Longfonds en ReumaNederland konden niet collecteren door corona. Voor één keer lopen de drie fondsen samen met elkaar.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Almeerder verloor beide benen, maar behoudt passie voor sport
ALMERE • Zo 22 december • Zondag 22 decemberHij verloor twee benen bij een ernstig ongeluk en een arts waarschuwde hem dat hij mogelijk nooit weer zou kunnen lopen. Maar nu, vijf jaar later, loopt, rent en fietst Almeerder Klaas Talma weer. En...
-
Leden Fish Potato Run lopen estafette naar het Glazen Huis in Zwolle
EMMELOORD • Zo 22 december • Zondag 22 decemberElf bestuursleden van de Fish Potato Run en twee andere hardlopers hebben 2600 euro opgehaald voor 3FM Serious Request. Ze gingen zondag in estafette van de atletiekbaan in Emmeloord naar het Glazen H...
-
Vredeslicht en lichtjestour in Dronten zorgen voor hoop en blijdschap
DRONTEN • Zo 22 december • Zondag 22 decemberTrekkers met knipperende kerstlampjes, sterren en sneeuwpoppen op de trekhaak, ze zorgden zaterdagavond voor veel blije gezichten langs de route van de traditionele lichtjestour in Dronten. Voordat de...