PvdD boos over slacht 'waardeloze' lammetjes uit stadskudde
De Partij voor de Dieren is boos dat Stad & Natuur Almere het vlees van zuiglammeren te koop aanbiedt. Stad & Natuur verkoopt de lammeren omdat ze voor de rondtrekkende schaapskudde van de organisatie geen waarde hebben.
De Partij voor de Dieren stoort zich aan de manier waarop er over de dieren gesproken wordt. Zo wordt het vlees van de zuiglammeren aangeprezen vanwege de speciale smaak. Die is volgens Stad & Natuur te danken aan het feit dat de jonge dieren alleen nog maar onder hun moeder hebben gelopen en nog bijna geen gras hebben gegeten. Stad & Natuur verkoopt ook vlees van oudere lammeren en vermeldt daarbij nadrukkelijk dat daar 'meer vlees aan zit'.
Fractievoorzitter Leonie Vestering (PvdD) vindt het opmerkelijk dat Stad & Natuur dit soort taal gebruikt, terwijl de organisatie een groot hart voor de dieren zegt te hebben en daarvoor jaarlijks 2 miljoen euro subsidie van de gemeente krijgt. De PvdD wil de geplande slacht voorkomen en zorgen dat volgend jaar niet dezelfde situatie ontstaat.
Vestering concludeert dat de dieren uitsluitend voor vermaak en recreatie geboren zijn. "En nu worden ze afgedankt, omdat ze iets ouder zijn geworden. De gemeente zou hier niet aan mee moeten werken. Via anti-conceptie zou geprobeerd moeten worden om het aantal lammetjes dat wordt geboren vanaf volgend jaar te beperken."
'Toon niet heel gelukkig gekozen'
Directeur Liesbeth Bronkhorst van Stad & Natuur erkent dat de toon waarmee het vlees te koop is aangeboden "wat ongelukkig" is. Om die reden is er volgens haar later ook een aangepaste, nieuwe mail verzonden.
De schapen maken zich volgens Bronkhorst nuttig omdat ze op verschillende plekken in Almere grazen, waardoor de biodiversiteit wordt vergroot. Ook zegt Bronkhorst dat de dieren een educatieve waarde richting kinderen hebben.
"Er zijn in de zomer voor de begrazing eenvoudigweg meer dieren nodig dan in de winter. Alle rammen laten leven is niet mogelijk, omdat dit tot inteelt zal leiden." Een aantal dieren is volgens Bronkhorst wel elders geplaatst. Voor andere is dat niet gelukt. Daarom gaan deze dieren naar de slacht. Bronkhorst zegt dat Almeerders op deze manier vlees uit eigen stad kunnen kopen, van dieren die een goed leven hebben gehad.
"Het aantal lammeren beperken met behulp van anticonceptie is niet mogelijk. Dit omdat er ook ooi-lammeren (vrouwtjes) nodig zijn, ter versterking van de kudde."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Echtpaar koopt half dorp in Friesland: 'Op slag verliefd'
DRONTEN • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberEen huis kopen, dat was voor Ed en Adri van Turnhout te gewoon. Zij kochten een half dorp. Het echtpaar uit Dronten is sinds een paar maanden eigenaar van een stuk grond in het Friese Allingawier. Daa...
-
Modelbouwbeurs op Urk trekt duizenden liefhebbers
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberRijen dik stonden bezoekers zaterdag voor Sporthal De Vlechttuinen op Urk. Het is de derde keer dat op die locatie de Hobby- en Modelbouwbeurs is georganiseerd. Uit heel het land komen liefhebbers van...
-
Sophie bouwt Urk na met LEGO-steentjes
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberSteeds verschillende steentjes op elkaar zetten totdat er herkenbare ontwerpen ontstaan. Urker Sophie van den Berg kan de vuurtoren van Urk, kotters en vissershuisjes maken van LEGO-steentjes. "Urk va...