Remy Bonjasky over racisme: "Je mag toch een keer boos worden?"

ALMERE • Ma 17 augustus 2020 | 7:51 • Maandag 17 augustus 2020 | 7:51

"Je krijgt klappen in de ring voor Nederland en als je dan thuis komt hoor ik: Rot op naar je eigen land! Dat is pijnlijk." Dat zegt voormalig kickbokser Remy Bonjasky uit Almere. De kickbokser is drievoudig winnaar van het vechtsportevenement K-1 World Grand Prix Final, waarin hij Nederland vertegenwoordigde. Bonjasky doet de uitspraken in het televisieprogramma 'De Racismekaart'.

Bonjasky werd geboren in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo en verhuisde op zijn vijfde naar Nederland. Als kind ervaart hij hoe het is om gediscrimineerd te worden. Rondom het sinterklaasfeest werd de toen 10-jarige jongen uitgescholden voor Zwarte Piet. Ook aan het jeugdvoetbal heeft Bonjasky pijnlijke herinneringen; door de ouders van de tegenstander werd hij geregeld uitgescholden voor aap.

Omroep Flevoland zendt vanaf maandag het programma 'De Racismekaart' uit. In het programma gaan Almeerders Tanja Jess en Mo Hersi op zoek naar verborgen racisme in Flevoland. Ze interviewen daarover bekende Flevolanders en mensen op straat.

Naarmate de kickbokslegende ouder wordt, spreekt hij zich steeds vaker over racisme uit. Dat heeft deels te maken met de status en het succes dat hij heeft. "Ik voel me wat veiliger. Ik heb bijvoorbeeld niet een baan waar ik constant van negen tot vijf uur bij moet zitten. Had ik dat wel en me dan uitgesproken, dan was ik gewoon weggestuurd." Bonjasky runt inmiddels tien jaar zijn eigen sportschool in Almere.

De voormalig kickbokser geeft zijn kinderen mee om altijd met elkaar in gesprek te blijven. Dat wil niet zeggen dat hij er weleens klaar mee is. "Op een gegeven moment raakt het je ergens. Je mag toch een keer boos worden? Je moet ook een keer boos worden. Als het al decennia zo doorgaat, zou ik dan een keer boos mogen worden? Ja toch."

De bekende Almeerder vindt dat het racismeprobleem in Flevoland nog niet is verdwenen. "Sommige dingen zijn niet in een keer opgelost. Ik zeg dat we er langer over moeten praten. Het zal misschien een jaar duren, het zal misschien dertig, veertig, vijftig jaar duren, maar ik word er nooit moe van. Als we erover blijven praten zonder er moe van te worden, dan komen we ergens. Misschien gaan we dan het probleem oplossen."

Het programma 'De Racismekaart' is vanaf maandag dagelijks te zien, aansluitend aan het nieuwsprogramma ‘Dit is Flevoland’, dat vanaf 17.00 uur op elk heel en half uur wordt uitgezonden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel