Trilstroken moeten valpartijen fietsers over drempel voorkomen

ALMERE • Do 13 augustus 2020 | 14:45 • Donderdag 13 augustus 2020 | 14:45

Bij de drempels op de Sluiskade in Almere Haven zijn donderdag trilstroken aangelegd en is met grote letters 'let op' op de weg geschilderd. Met deze aanpassingen hoopt de gemeente Almere fietsers eerder te attenderen op verkeersdrempels in de havenkom. Valpartijen van met name wielrenners moeten daarmee voorkomen worden. De strips van kunststof geven een kleine trilling in het stuur als er overheen gereden wordt. De strips zijn aangebracht over de breedte van de weg. Fietsers zien en voelen daardoor zo'n drie meter voor de drempels dat ze moeten afremmen.

De pas aangelegde drempels blijken een obstakel voor fietsers. Tientallen wielrenners maakten een valpartij door de nieuwe drempels.

//d16junmm04ri2h.cloudfront.net/image/xlg/pictures/200813_drempel2_8B6941A4CCC6C482C12585C30056F78C.jpg

'Gewoon rekening met elkaar houden'
De Flevolandse afdeling van de Fietsersbond wil dat de gemeente de drempels verwijdert, omdat ze op deze plek onveilig zouden zijn. Dat is de gemeente niet van plan. "Iedereen moet gewoon rekening met elkaar houden", zegt een woordvoerder van de gemeente. "De drempels zijn door een verkeersdeskundige bedacht, besproken en uitgewerkt. Ze zijn er zo op ingericht dat verkeer afremt. Daardoor is de weg veilig voor iedereen. Je ziet het ook goed gaan als er één of twee fietsers zijn. Die pakken het stuk weg naast de drempel. Maar met groepen wielrenners gaat het soms mis."

Het verkeer helemaal uit de havenkom weghalen, zoals ondernemers aan de Sluiskade graag willen, ziet de gemeente niet zitten. "De route is onderdeel van het rondje Gooimeer. Door fietsers uit de havenkom te weren, verleg je het probleem naar de omliggende woonwijken. En dat willen we ook niet."

Verder laat de gemeente weten één melding van schade te hebben ontvangen. Overigens zegt een woordvoerder nog geen melding te hebben gehad van Albert Lamper uit Kortenhoef. Die kwam zondag ten val en vertelde materiële schade en tandartskosten op de gemeente te willen verhalen. Meldingen tot 2.500 euro behandelt de gemeente zelf. Als het schadebedrag hoger is, geeft de gemeente het dossier aan haar verzekeraar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel