Alleen 2turvenhoog krijgt subsidie van Fonds Podiumkunsten

FLEVOLAND • Ma 3 augustus 2020 | 18:13 • Maandag 3 augustus 2020 | 18:13

Flevolandse theatergezelschappen en muziekensembles zijn bijna allemaal buiten de boot gevallen voor een meerjarige subsidie van het Fonds Podiumkunsten. Alleen het 2turvenhoog-festival in Almere krijgt geld.

Dat blijkt uit het overzicht van meerjarige subsidies voor de periode 2021-2024, dat het Fonds maandag heeft gepubliceerd. Van de 202 landelijk ontvangen aanvragen zijn er maar 78 gehonoreerd.

2turvenhoog krijgt de 25.000 euro die het had aangevraagd in de categorie 'meerjarige festivalsubsidies.' Het zevendaagse theaterfestival voor kinderen tot 6 jaar wordt gehouden in Almere en Haarlem.

De commissie oordeelt positief over de artistieke kwaliteit en hoe het publiek hierbij is betrokken. Ook biedt het festival een podium aan zowel jonge als ervaren theatermakers.

Bonte Hond al genomineerd voor rijksbijdrage
Het Fonds Podiumkunsten stelt geen geld beschikbaar aan de Almeerse theatergezelschappen Bonte Hond, Suburbia en Vis à Vis. Bonte Hond had zeven ton gevraagd, maar is afgevallen omdat het dit bedrag de komende jaren vrijwel zeker krijgt van het Rijk. Het gezelschap werd in juni voorgedragen voor subsidie door de Raad voor Cultuur.

Hoewel het Fonds positief is over de kwaliteit en opzet van Suburbia, krijgt het gezelschap de gevraagde 500.000 euro toch niet. Dat geldt ook voor Vis à Vis, dat om zes ton had gevraagd.
Het Fonds merkt op dat beide gezelschappen al kunnen rekenen op brede steun van regionale en lokale overheden.

Apollo Ensemble als zwak beoordeeld
Voor het Apollo Ensemble zal het advies een teleurstelling zijn. Het Lelystadse barokensemble kreeg in juni nog de Lelyprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds, maar het Fonds Podiumkunsten beoordeelt de artistieke kwaliteit als 'zwak', het vakmanschap 'wisselend' en het ensemble mist een eigen artistieke visie.

Het ensemble is niet herkenbaar genoeg en bereikt buiten Flevoland en Friesland te weinig publiek, oordeelt de commissie. Tijdens optredens zijn ongelijkheden waargenomen. De gevraagde 200.000 euro is daarom afgewezen, hoewel het voorgestelde plan voor muziek van barok tot begin twintigste eeuw wel aansprak.

Het Fonds vindt het voorstel van het Black Pencil-muziekensemble uit Almere juist te ver afstaan van het publiek. De kwaliteit van de musici is uitmuntend en de aanpak vernieuwend, maar de commissie mist samenhang in het ingediende plan. Daarom wijst het Fonds de aanvraag voor 100.000 euro af.

Dat geldt ook voor die van het Almeerse muziektheatergezelschap Gouden Haas, dat 125.000 euro had gevraagd voor voorstellingen over klimaatverandering. Kwaliteit en vakmanschap van het gezelschap zijn ruim voldoende en het gezelschap weet publiek goed te bereiken. Toch krijgt het geen geld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel