Provincies willen af van Keolis-contract na 'vals spel'

FLEVOLAND • Di 7 juli 2020 | 16:26 • Dinsdag 7 juli 2020 | 16:26

Vervoersbedrijf Keolis raakt het contract voor het streekvervoer in Overijssel, Flevoland en Gelderland vrijwel zeker kwijt. De drie provincies willen het contract voor het gebied IJssel-Vecht ontbinden, omdat er vorig jaar bij de aanbesteding "opzettelijk onjuiste informatie is verstrekt."

Dat hebben de provincies vanmiddag bekendgemaakt na overleg tussen de colleges van Gedeputeerde Staten. Een definitief besluit wordt eind juli genomen, omdat Keolis nog de kans krijgt om een zienswijze in te dienen.

Het voorgenomen besluit heeft overigens geen gevolgen voor andere lopende concessies met Keolis, zoals die in Almere.

Verdacht van fraude
Keolis zou vanaf 13 december het streekvervoer in Overijssel uitvoeren, vanaf september 2021 het stadsvervoer in Lelystad en vanaf december 2023 het vervoer in Flevoland en Gelderland (IJsselmond).

In mei kwam via Follow the Money naar buiten dat Keolis waarschijnlijk fraude heeft gepleegd, door in zogeheten sideletters geheime afspraken te maken met de Chinese busbouwer BYD en het Nederlandse Ginaf.

Onder regie van Overijssel zijn de contracten met Keolis ter waarde van 900 miljoen euro door juristen tegen het licht gehouden. De juristen constateren dat er vals spel is gespeeld. Of dit beide busbouwers betreft wil een woordvoerder van de provincie Flevoland niet zeggen.

Voornemen om contract in te trekken
De drie provincies kondigen nu het voornemen aan om het contract voor de concessie in te trekken. "De provincies geven aan dat vals spel niet kan. Integer handelen en je aan de regels houden zijn basisprincipes waar niet aan getornd mag worden", aldus de provincies in een persbericht.

De Flevolandse gedeputeerde Jan de Reus vergelijkt de situatie met die van een wielrenner, die voordeel heeft door het gebruik van een elektromotortje. "Dan word je uit de race genomen."

Het vervoersbedrijf kan dus nog tegen het voorgenomen besluit in beroep. Mochten de provincies bij hun afwijzing blijven, dan kan dat ontaarden in langdurige rechtszaken. Of er ook strafbare feiten aangerekend worden, kan een woordvoerder van Flevoland niet zeggen. Dat hangt af van de reactie van Keolis.

Nieuwe aanbesteding ligt voor de hand
Mocht het contract worden ontbonden, dan willen de provincies eerst nagaan of kandidaten die bij de aanbesteding eerder zijn afgevallen alsnog bereid zijn het vervoer over te nemen. Lukt dat niet, dan kan er een nieuwe aanbesteding worden uitgeschreven. Hieraan zou Keolis weer mee kunnen doen.

Keolis heeft het nieuws met haar personeel gedeeld in een interne memo, zo meldt RTV Oost. "Dit besluit heeft een grote impact op onze onderneming en onze medewerkers", aldus CEO Frank Janssen in het bericht. "Ik ben mij bewust van de onduidelijke tijd die we tegemoet gaan. Op dit moment kan ik nog weinig uitsluitsel geven, omdat we eerst moeten bepalen wat het besluit precies inhoudt."

Noodmaatregelen voor busvervoer
Als de aanbesteding definitief ongeldig wordt verklaard, moeten de provincies afspraken maken met de huidige aanbieders om het busvervoer vanaf december overeind te houden. In Overijssel speelt dit als eerste. "De reiziger staat voor de provincies voorop en moet erop kunnen rekenen dat de bus blijft rijden. Daarom werken de provincies hard aan noodmaatregelen om het busvervoer vanaf december te laten doorgaan. Hoe dit er precies uit gaat zien onderzoeken de provincies nu."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel