Keti Koti-herdenking Almere live op televisie

ALMERE • Ma 29 juni 2020 | 7:00 • Maandag 29 juni 2020 | 7:00

De Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap in Almere herdenkt dit jaar voor de derde keer op 30 juni de afschaffing van de slavernij. De Keti Koti-herdenking is dinsdag in het stadhuis in Almere. Vanwege de coronaregels is het een kleine bijeenkomst. Omroep Flevoland zendt de herdenking van 19.00 tot 20.00 uur live uit.

Keti Koti betekent 'de ketenen verbroken' in het Surinaams. Het is een belangrijke dag voor de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap. Die staat dan stil bij het leed dat bijna een half miljoen tot slaaf gemaakte mensen hebben geleden. Zij werden door Nederland onvrijwillig vanuit West-Afrika naar de voormalige Nederlandse koloniën in Suriname en de Antillen verscheept. Daar werden ze verhandeld en moesten ze in slechte omstandigheden werken op plantages.

In 1863 werd de Nederlandse slavernij afgeschaft, maar pas tien jaar later, in 1873, konden deze mensen in vrijheid leven.

Keti Koti bestaat uit een herdenking waar traditioneel een spiritueel gebed, kranslegging en toespraken onderdeel van zijn. In Almere houdt onder anderen burgemeester Franc Weerwind een toespraak.

Herdenken
"Wij herdenken het leed dat deze mensen is aangedaan", zegt Surinaamse cultuurkenner Marian Markelo. "Keti Koti is net zo belangrijk als de Tweede Wereldoorlog voor mensen in Nederland", vindt de 74-jarige Mavis Nelom, die oorspronkelijk uit Suriname komt. Daar is 1 juli een soort Bevrijdingsdag; een officiële feestdag, waar na de herdenking feest wordt gevierd met muziek, eten en drinken.

De 18-jarige Donnique Danhof is in Almere geboren en heeft ook Surinaamse roots. Hij heeft vrienden die Surinaams spreken en hij houdt van Surinaams eten, maar verder houdt het op. Danhof is wel nieuwsgierig naar de Keti Koti-herdenking. Net als Nelom wil hij naar de bijeenkomst in het stadhuis gaan. Danhof: "Suriname is een stukje van mij dat ik niet ken. Dat vind ik eigenlijk heel erg."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel