Proef met nieuwe bestrijdingsmethode tegen eikenprocessierups

LELYSTAD • Do 4 juni 2020 | 16:06 • Donderdag 4 juni 2020 | 16:06

In de jaarlijkse strijd tegen de eikenprocessierups probeert de gemeente Lelystad dit jaar een nieuwe bestrijdingsmethode. Dat laat een woordvoerder weten. Samen met Quercus boomexperts voert de gemeente een proef uit langs de Larserdreef.

De bestrijdingsmethode is een bindmiddel dat op een nest rupsen wordt gespoten. Daar heeft het een 'fixerende werking', zodat de brandharen van de rups aan elkaar vast blijven plakken. De haartjes van de rups zouden daardoor niet meer in de lucht terecht komen en geen overlast veroorzaken.

Verder blijft de gemeente Lelystad doorgaan met het plaatsen van nestkasten en extra aanleg van bloemrijk grasland. De gemeente blijft de rups bestrijden vanwege de dwarrelende haren die huiduitslag, jeuk, oogirritatie en zwellingen veroorzaken.

Niet het eerste bestrijdingsmiddel
Dit is niet het eerste middel dat wordt gebruikt. De gemeente Dronten kondigde eerder dit jaar aan om de rups met een biologisch bestrijdingsmiddel te lijf te gaan. Dat middel wordt ook in andere gemeenten toegepast, bijvoorbeeld in Almere. Maar De Partij voor de Dieren heeft vraagtekens bij deze oplossing.

Het probleem met dat biologische middel is dat het een bacterie is die alle rupsen doodt. Terwijl er in eiken meer dan 200 soorten rupsen en vlinders leven. Dat zegt Arjan van der Veen, de stadsecoloog van Lelystad. "Dus je schiet met een kanon op een mug. Plus, de mezen gaan dan dood omdat er helemaal geen voedsel meer is."

In de strijd tegen de rups is vooralsnog het nestkastje het toverwoord. Dat lijkt te werken, maar het duurt even voor de natuur in balans komt. De stadsecoloog voegt daar wel aan toe dat niet alleen mezen, kauwtjes, spechten en eksters bijdragen in de strijd tegen de rups.

"Sluipvliegen en sluipwespen leggen eitjes in de rups en daar gaan ze ook dood van", zegt hij. "Die leven van nectar, dus vandaar dat de bloemen terug in beeld zijn. Want de larven leven in de rups, maar de volwassen beestjes hebben bloemen nodig."

De natuur zijn werk laten doen
Het Flevolandschap heeft in Natuurpark Lelystad ook al veel nestjes gevonden. Wie langs de fietspaden kijkt, ziet veel rood-witte linten aan de bomen hangen. De lintjes betekenen dat er een nest rupsen op de boom zit. Bij de bomen waar de linten hangen komt een bedrijf langs die de nesten met een speciaal apparaat opzuigt. Volgens de woordvoerder is de situatie daarmee te controleren.

"Vorig jaar waren we er heel vroeg bij vanuit kennis van voorgaande jaren", zegt de woordvoerder. "Toen waren er nauwelijks klachten. Als je ze ziet, moet je er gewoon snel bij zijn."

In het natuurpark worden alleen de rupsen langs paden en wegen preventief weg gehaald. In de bossen laat Flevolandschap de rupsen met rust. Wel hangen er veel nestkastjes, om de natuur zijn werk te laten doen. Maar aan bestrijdingsmiddelen waagt de natuurorganisatie zich niet. "Dit is iets dat je overkomt en dat in een aantal jaar is geëscaleerd. Dat moet nu zijn balans vinden. Maar wij vinden dat experimenteren met natuur vaak meer ellende veroorzaakt dan het goed doet."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel