Ruim 1300 extra woonplekken studenten en arbeidsmigranten nodig

DRONTEN • Do 28 mei 2020 | 12:58 • Donderdag 28 mei 2020 | 12:58

De gemeente Dronten wil onder strikte voorwaarden binnen de bebouwde kom van Dronten nieuwe woonlocaties voor arbeidsmigranten en studenten toestaan. Die zijn nodig om aan de vraag naar woonruimte te voldoen.

Dat blijkt uit een voorstel voor het huisvestingsbeleid, dat het college van burgemeester en wethouders voorlegt aan de gemeenteraad. Uit een onderzoek blijkt dat er tot en met 2023 behoefte is aan 450 tot 550 woonplekken voor studenten en 855 voor arbeidsmigranten.

Van de ruim tweeduizend jongeren die in Dronten studeren, woont ongeveer de helft op de campus rond de agrarische Aeres-hogeschool en in Dronten zelf. De verwachting is dat dit aantal toeneemt omdat het aantal studenten groeit.

Bij de campus zou nieuwbouw kunnen komen op de plaats van de huidige huisvesting voor 270 arbeidsmigranten. Die gaat in mei 2023 dicht, omdat het gebouw is versleten en aan vervanging toe is.

Ruimte voor grootschalige locaties
Nieuwbouw rond de campus heeft de voorkeur van de gemeente, zegt wethouder Peter van Bergen, maar ontwikkelaars staan niet in de rij om te investeren.

Extra studentenhuisvesting zou ook elders kunnen komen. Het college wil die binnen de bebouwde kom toestaan en staat open voor ontwikkelaars die grootschalige woonruimtes (tot 300 studenten) willen realiseren. Die moeten wel voldoen aan het beleid van de gemeente: zo mogen er geen studentenhuizen binnen honderd meter van elkaar zijn gevestigd en is een beheersplan nodig. Ook gelden er beperkingen aan de hoogte van nieuwbouw in bestaande wijken. Tijdelijke huisvesting in leegstaande panden op bedrijfsterreinen wordt ook mogelijk.

Dronten-Noord blijft 'op slot'
Met de herziening van het beleid wil het college de vergunningenstop voor huisvesting van studenten in woonwijken weer opheffen, mits aan de voorwaarden wordt voldaan. Naast de 100 meter-regel is dat onder meer een maximum van vier studenten per huis.

De stop blijft bestaan voor Dronten-Noord. Extra studentenhuizen zijn hier taboe, nadat de afgelopen jaren bewoners veel over overlast hebben geklaagd. Verhuurder OFW heeft onlangs twee studentenhuizen weer aan 'gewone' huurders beschikbaar gesteld. Pas als de situatie in Noord is genormaliseerd, wordt de vergunningenstop ook hier opgeheven, aldus het college.

Extra plekken voor arbeidsmigranten
Ook voor arbeidsmigranten bespeurt de gemeente een toenemende vraag naar woonruimte. Er wonen nu ruim 700 werkers aan onder meer de Visvijverweg Swifterbant, in het buitengebied van Biddinghuizen, bij de campus en binnen Dronten. Een onbekend aantal woont in recreatiewoningen.

Het college wil tot 2023 ruim 850 extra woonplekken voor arbeidsmigranten realiseren, oplopend tot duizend extra in 2030. Dat kan in kleine of middelgrote locaties van maximaal 150 bewoners binnen de bebouwde kom of aan de rand daarvan. Goede bereikbaarheid en de aanwezigheid van voorzieningen zijn hierbij belangrijk. Huisvesting op recreatieparken is volgens het college ongewenst.

Volgens wethouder Van Bergen hebben zich al diverse investeerders gemeld voor bouw van nieuwe woonruimtes voor arbeidsmigranten. De gemeente stemt dit af met de provincie, die de regie heeft over de huisvesting van deze werknemers.

De gemeenteraad bespreekt het voorstel in juni.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel