'Bio-landbouw moet groeien naar 25%'

FLEVOLAND • Di 19 mei 2020 | 17:30 • Dinsdag 19 mei 2020 | 17:30

De Europese Commissie wil dat een kwart van het Europese landbouwareaal de komende tien jaar biologisch wordt. Dat schrijft De Volkskrant. Deze plannen worden woensdag toegelicht aan het Europees Parlement.

Voor Flevoland betekent dat een nog verdere groei van het biologische areaal. Momenteel is 18 procent van de landbouwgrond biologisch. Flevoland is daarmee koploper. Landelijk wordt 3,8 procent van de landbouwgrond gebruikt door bio-boeren.

LTO Noord is tegen het voorgenomen plan om een kwart van de grond verplicht biologisch te maken. Volgens Arnold Michielsen van LTO Noord bepaalt de consument hoeveel biologische producten hij wil kopen, niet de politiek. "Je moet de markt zijn werk laten doen."

Als er meer vraag komt naar biologisch, zal dat aanbod er ook komen meent Michielsen. De LTO-voorman voegt eraan toe dat de politiek moet zorgen voor een stimulerend beleid. Samen met de sector moet gekeken worden naar wat mogelijk is in het vergroten van het biologische landbouwareaal.

'Van boer tot bord'
Het plan om meer biologische landbouwgrond te krijgen is onderdeel van een nieuwe Europese strategie "van boer tot bord". Hierin staan nieuwe maatregelen en doelen die de komende jaren ingevoerd zullen worden in alle delen van de voedselvoorziening.

Naast landbouw wordt er ook gekeken naar biodiversiteit en maatregelen voor natuurbehoud en natuurherstel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel