Voedselinzameling Almere luidt noodklok: 'Meer gezinnen door corona'
De stichting Buitengewoon Almere luidt de noodklok. De non-profit organisatie zamelt overschotten van vers voedsel in en deelt die uit aan hulpbehoevende gezinnen. Inmiddels kloppen er zoveel gezinnen bij de stichting aan dat er eten bijgekocht moet worden, maar de financiële middelen raken op. Als er geen hulp komt, kan het zijn dat de gezinnen minder eten krijgen of dat de stichting met haar werkzaamheden moet stoppen.
In de eerste twee maanden van dit jaar zorgde de stichting dat per week zo'n 45 Almeerse gezinnen werden voorzien van vers voedsel. Door de coronacrisis is dat aantal opgelopen tot 125 gezinnen. De stichting verwacht dat het er nog meer worden de komende maanden.
De donaties die nu binnenkomen kunnen ongeveer 85 hulpbehoevende gezinnen van voedsel voorzien. Om de Almeerse families toch aan de benodigde vitaminen te helpen koopt de stichting nu al zo'n vier weken voedsel bij, maar dat is geen permanente oplossing. Daarvoor is niet genoeg geld, zegt voorzitter Millicent Schepman.
Hulp van de gemeente
De stichting hoopt dat de gemeente Almere kan helpen door middel van voedseldonaties of financiële giften. Voorzitter Schepman laat weten dat er begin maart wel een telefoontje is gekomen vanuit het gemeentehuis, maar dat was alleen om te vragen of de stichting haar werkzaamheden bleef voortzetten tijdens de intelligente lockdown.
Daarna heeft de stichting zelf nog een mail naar burgemeester Weerwind gestuurd met een hulpvraag. Daarop kreeg Buitengewoon het antwoord dat er binnen anderhalve week een plan zou komen voor de noodhulp in Almere. Inmiddels zijn er ruim zeven weken voorbij en heeft de stichting nog niks gehoord.
Reactie gemeente Almere
De gemeente Almere laat weten de inzet en het goede werk van de noodhulporganisaties voor kwetsbare Almeerders te waarderen. "Stichting Buitengewoon is een van de noodhulpverlenende organisaties die actief zijn in onze stad. Er is ambtelijk contact geweest met Buitengewoon waarbij is gereageerd op de strekking van de door hen individueel gezonden brief. Daarbij is aangegeven dat er een overall-noodplan zou worden opgesteld op het moment dat er door meerdere noodhulporganisaties dusdanige knelpunten werden ervaren dat dit noodzakelijk werd. Dit was echter niet het geval. Uiteraard blijven wij met alle noodhulporganisaties in nauw contact."
VoedselLoket Almere
Naast Buitengewoon Almere verzorgt ook het VoedselLoket Almere (VLA) eten voor gezinnen die moeite hebben om rond te komen. VLA heeft daarbij vooral houdbaar eten in de schappen staan.
Volgens directeur Peter Mons is ook daar het aantal klanten toegenomen. "Maar wij hebben gelukkig ook een flinke uitstroom". Volgens Mons maken er nu zo'n 400 huishoudens per maand gebruik van VLA, een toename van ongeveer 100. Voor VLA levert dat tot nu toe nog geen problemen op. Mons: "We zijn altijd wel op zoek naar voedsel, vooral houdbare spullen. Maar tot nu toe lukt het nog om het schip drijvende te houden".
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Clubs en verenigingen kunnen geld aanvragen voor energiekosten
FLEVOLAND • Wo 17 januari • Woensdag 17 januariZo'n 675 sport- en cultuurverenigingen in Flevoland kunnen vanaf volgende maand een tegemoetkoming krijgen voor hun energiekosten. De provincie wil hen een steuntje in de rug geven vanwege de coronape...
-
Bijna de helft Flevolandse 60+'ers heeft herhaalprik corona gehaald
FLEVOLAND • Wo 17 januari • Woensdag 17 januari46 procent van de 60+'ers in Flevoland heeft afgelopen najaar een herhaalprik voor corona gehaald. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Dat is iets minder dan het landelijk gemiddelde. Dat percentage...
-
Schooljeugd en verenigingen krijgen honderdduizenden euro's coronageld
DRONTEN • Za 13 mei • Zaterdag 13 meiSchooljeugd en sport- en culturele organisaties krijgen honderdduizenden euro's om de gevolgen van corona te beperken. Voor de jeugd wordt 100.000 euro vrijgemaakt om sociale activiteiten te organiser...
recent nieuws
-
Klaske Tameling per 1 januari 2025 directeur van Omroep Flevoland
FLEVOLAND • Ma 25 november • Maandag 25 novemberKlaske Tameling is met ingang van 1 januari 2025 de nieuwe directeur van Omroep Flevoland. Zij volgt Allard Berends op die bijna 21 jaar directeur van de omroep was. Tameling was hiervoor zendermanage...
-
Opknapbeurt zwembad De Abelen begint in april
SWIFTERBANT • Ma 25 november • Maandag 25 novemberAls alles volgens plan verloopt, begint de renovatie van zwembad De Abelen in Swifterbant in april. Daarvoor is 1,4 miljoen euro uitgetrokken. Als eerste worden de installaties in de technische ruimte...
-
Bierbrouwer brengt Dikke Teunis opnieuw tot leven na bijna 250 jaar
URK • Ma 25 november • Maandag 25 novemberHet is 1777. Urk is een eiland in de Zuiderzee en is eigendom van Amsterdam. Bij een inspectie van hoge heren uit de hoofdstad wordt de plaatselijke herberg bezocht. Daar wordt hen door de Urker waard...