De dood van verzetsheld Harmen Visser
Zowel op Urk, als in Emmeloord en Vollenhove is een plein naar hem vernoemd: Harmen Visser. Wie was deze man die aan drie pleinen zijn naam mocht geven?
Harmen Visser was marechaussee in de eerste oorlogsjaren op Urk en later had hij die functie in Vollenhove. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij leider van het verzet. Vanuit Vollenhove coördineerde hij onder de schuilnaam 'Ome Willem' het verzet in de Noordoostpolder. Hij hield zich bezig met illegale droppings van wapens en geld in de net drooggevallen polder en hij onderhield de contacten met de vele honderden onderduikers in de arbeiderskampen.
In de nadagen van de oorlog zette hij alles op alles om zijn Vollenhove te bevrijden. Hij was de gids van de oprukkende geallieerden die op 15 april het oude Zuiderzee stadje innemen. In Vollenhove barst het bevrijdingsfeest los. Op unieke filmbeelden is te zien dat Harmen Visser geniet van de vrijheid, samen met zijn vrouw en kinderen. Dat hij op film is vastgelegd geeft aan wat voor een belangrijk man 'Ome Willem' was. De gewonnen vrijheid voor Harmen Visser duurt slechts een dag.
De oude zeedijk
Het is 16 april 1945. Vollenhove is bevrijd en de Canadezen trekken verder naar het noorden, richting Lemmer. De Duitse bezetter blijkt over het IJsselmeer gevlucht naar Noord-Holland. Zonder slag of stoot worden de dorpjes langs de Zuiderzeedijk één voor één ingenomen. Kuinre is vrij en Slijkenburg valt. Harmen Visser rijdt in zijn marechaussee uniform op zijn motor voor op. Bij het gehucht Schoterzijl gaat het mis. Het konvooi wordt beschoten.
Een groep Nederlandse SS-ers heeft als opdracht dekking te geven aan de vluchtende Duitsers. Bij Schoterzijl nemen ze een strategisch punt in met een goed zicht op de verschillende wegen die zich kruizen bij het dorpje. Het oprukkende konvooi onder aanvoering van Harmen Visser op zijn motor is van verre zichtbaar. Bij het eerste vijandige mitrailleur salvo zoekt iedereen dekking achter de dijk. De onverwachte weerstand verbaast de oprukkende geallieerden. Vanuit de dekking van de dijk ziet Harmen dat een van de Canadezen in paniek over zijn motor rijdt. Zijn motor zit klem en zodra hij denk dat de kust veilig is, trekt Harmen Visser de motor los. Het tweede salvo klinkt. Harmen Visser wordt dodelijk getroffen in het voorhoofd.
Begrafenis
Harmen Visser wordt ter plekke begraven door de Canadezen, die geen tijd te verliezen hebben en verder moeten optrekken richting Lemmer. Enkele dagen later wordt hij herbegraven in Vollenhove en ook daarvan zijn filmopnamen. Op de schokkerige zwart-witbeelden is te zien hoe de verzetsman naar zijn laatste rustplaats wordt gebracht.
Over de kist ligt de Nederlandse driekleur. Vol militair ceremonieel wordt het lichaam van Visser naar de begraafplaats gereden. Voor de rouwwagen lopen marechaussees in uniform. Naast de wagen lopen verzetslieden van de Binnenlandse Strijdkrachten en achter de wagen loopt een lange stoet met rouwende familieleden en vrienden.
Als de kist van Harmen Visser het graf bereikt wordt er met stenguns een laatste eresaluut gegeven. Bij het graf ontstaat een bloemenzee van rouwkransen.
Harmen Visser
25-11-1894 - 16-4-1945
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Foto's geven beeld van Flevolandse oorlogsjaren
SCHOKLAND • Zo 1 november • Zondag 01 novemberEen officiële opening was er niet, maar vanaf zondag 1 november is de fototentoonstelling Flevoland in de Tweede Wereldoorlog te zien in Museum Schokland. Een selectie van 50 foto’s geeft een beeld van...
-
Oorlogsveteraan Everett Allen bijna 100, 'stuur een kaartje'
KRAGGENBURG • Vr 11 september • Vrijdag 11 septemberOorlogsveteraan Everett S. Allen, die in de Tweede Wereldoorlog met een parachute neerkwam in de Noordoostpolder, wordt volgende week 100 jaar. Vrienden van hem, Ryan en Heather Gough, afkomstig uit de...
-
Verhalen omgekomen Urkers te zien door digitale code bij oorlogsmonument
URK • Di 2 juni • Dinsdag 02 juniDe levensverhalen van de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Urkers zijn vanaf dinsdag te lezen voor bezoekers van het oorlogsmonument op Urk. Wethouder Freek Brouwer onthulde dinsdagmiddag een informatiepaneel...
recent nieuws
-
Deze flitspaal leverde vorig jaar de meeste boetes op
FLEVOLAND • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariDe flitspaal op de Larserdreef in Lelystad leverde vorig jaar opnieuw de meeste boetes op. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau. De paal die staat in de richting van het centrum...
-
'Fraudegevoelig pasje' voor recyclingperrons roept vragen op
ALMERE • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariInwoners van Almere hebben recent een brief van de gemeente ontvangen met daarin een papieren toegangspas voor de drie recyclingperrons in de stad. De keuze voor een papieren toegangspas roept vragen...
-
Abed al Attar weer veilig in Almere: 'Heel blij!'
ALMERE • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariOpgelucht dat hij weer een voet op Nederlandse bodem heeft gezet. Zo reageerde de Almeerse Abed al Attar toen hij woensdagmiddag arriveerde op Schiphol. Abed was de enige Nederlander die door de Israëlische...