Informatieavond herinrichting stationsgebied druk bezocht

LELYSTAD • Ma 10 februari 2020 | 23:47 • Maandag 10 februari 2020 | 23:47

Hoe moet het stationsgebied van Lelystad een nieuw gezicht krijgen? Ongeveer tweehonderd belangstellenden lieten zich daarover maandagavond informeren in het stadhuis. De gemeente had daar een avond georganiseerd waar de voorlopige plannen van de gemeente werden gepresenteerd.

De gemeente wil het stationsgebied opnieuw inrichten. De omgeving van het station moet beter toegankelijk worden. Het gebied moet meer bij het centrum worden betrokken. Er moeten woningen komen in hoge gebouwen en er moet bedrijfsruimte worden gebouwd. De gemeente wil verder de verkeersdrukte bij het station aanpakken. Daarbij wordt gedacht aan het afsluiten van de onderdoorgang bij het station en de Visarenddreef.

Meerdere bezoekers op de avond zien de plannen in grote lijnen wel zitten. "Meer groen zie ik daar graag", zegt een mevrouw. "Het gebied mag wel wat gezelliger, dus dat drukke verkeer mag van mij wel wat minder", zegt een ander. Het idee om de rotonde aan de Visarenddreef af te sluiten leidt bij menig bezoeker tot gefronste wenkbrauwen. "Waar moet al dat verkeer dan naar toe", vraag een meneer. "Hoe kom je dan in het stadshart als je de belangrijkste toegangsweg afsluit? Ik zie daar zo snel geen oplossing voor."

Alle bezoekers zijn het er over eens dat het gebied op de schop moet. "Als je nu ziet welke puinhoop het daar dagelijks is, dan mag er wel iets aan gebeuren inderdaad. Mensen willen in de spits hun bezoek voor de deur van het station gaan afzetten, daar is helemaal geen plek voor daar", zegt een bezoeker. Mensen maken zich wel zorgen over de kosten van de woningen die rondom het gebied gepland staan. "Ik heb er weinig vertrouwen in", zegt een mevrouw. "Ik ben bang dat er alleen maar hele dure koopappartementen komen terwijl er juist een tekort is aan betaalbare huurwoningen." Ze vindt het maar niks dat de gemeente in de plannen rept van een stadsboulevard. "Waar zijn ze in hemelsnaam mee bezig zeg, We wonen in Lelystad. Niet in New York".

Sparreboom
Bezoekers van de informatiebijeenkomst konden zich aan de hand van tekeningen en 'artist impressions' laten bijpraten over verschillende ideeën en ontwerpen. Wie dat wilde, kon zelf op een formulier ideeën aandragen of kritiek leveren op de plannen. "We willen die op-en aanmerkingen van bewoners meenemen in de visie die we voor het gebied aan het maken zijn", zegt wethouder Janneke Sparreboom van Lelystad. Ze is zeer tevreden over de opkomst. "Ik sta hier al vanaf het begin en het is echt een komen en gaan van mensen." Sparreboom benadrukt dat de ideeën nog in een vroeg stadium zijn. "Er is nog niks besloten. We willen eerst alle partijen laten meedenken over het gebied. Dat leidt tot een visie en die visie gaan we dan bespreken met de gemeenteraad." De wethouder verwacht die visie voor het zomerreces aan de raad te kunnen voorleggen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel