Kringloopwinkels luiden noodklok over regelgeving

FLEVOLAND • Ma 27 januari 2020 | 7:10 • Maandag 27 januari 2020 | 7:10

Kringloopbedrijf Rataplan maakt zich zorgen over het voortbestaan van de winkels in Almere. Onverkoopbare goederen mogen niet meer gratis worden gestort bij het afvalbrengstation van de gemeente. Daarom moeten de overgebleven spullen naar een commerciële afvalverwerker worden gebracht en dat kost de kringloopwinkel zo'n 60.000 euro per jaar extra. Volgens directeur Gert-Jan Dekker van Rataplan komen door die extra kosten arbeidsplaatsen in gevaar.

De gemeente Almere staat sinds 2018 kringloopwinkels niet meer toe om onverkoopbare en niet verkochte goederen te storten op het afvalbrengstation. Kringloopwinkels worden namelijk gezien als bedrijf. Rataplan heeft hierover de afgelopen tijd gesprekken gehad met de gemeente, maar die hebben niet tot een oplossing geleid.

De gemeente wil dat kringloopwinkels kritischer kijken naar wat ze aannemen. Maar dat wil Dekker juist niet. "Wij willen een voorportaal zijn van een afvalbrengstation. Laat de burger spullen bij ons brengen die nog bruikbaar zijn en die we nog een tweede leven kunnen geven."

Lelystad heeft zelfde probleem
Kringloopwinkel De Groene Sluis in Lelystad heeft wel een streng afvalbeleid. Ook dat bedrijf mag het restafval niet gratis naar het gemeentelijke afvalperron brengen. Dat is volgens Janneke Pikkert van De Groene Sluis niet altijd klantvriendelijk: "Dat betekent dat we bij twijfel eerder streng zijn, omdat het ons geld kost. Het is veel fijner om te zeggen, we nemen het allemaal in en dan selecteren we het."

De kringloopwinkels vinden dat de gemeenten juist moeten helpen, omdat de bedrijven geen winstoogmerk hebben. De winst van De Groene Sluis is bestemd voor goede doelen in en rond Lelystad. Als het restafval bij de gemeente gestort mag worden, dan zou er 10.000 euro meer overblijven voor de goede doelen. Ook Rataplan zegt een maatschappelijk doel te dienen. "We proberen juist met het geld dat we hier binnenkrijgen, arbeidsplaatsen te creëren en hergebruik te bevorderen", stelt Dekker.

Voordeel voor de gemeente
Volgens De Groene Sluis is het voor de klant prettiger om alles te kunnen brengen. Bovendien worden op die manier minder spullen weggegooid die nog bruikbaar zijn. Zo hoeft er minder naar het afvalbrengstation gebracht te worden. Dat is weer een voordeel voor de gemeente, volgens Pikkert.

Rataplan heeft een brief naar de Almeerse gemeenteraad gestuurd om aandacht te vragen voor het probleem. Ook De Groene Sluis is in Lelystad met de gemeente in gesprek om te kijken of het anders kan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel