Kans dat verhuisde konikpaarden geslacht worden is groot
De konikpaarden die vorig jaar van het Oostvaardersveld in Lelystad naar Texel zijn verhuisd, gaan waarschijnlijk naar de slacht. Dat meldt Staatsbosbeheer. De dieren hebben een jaar op het eiland gestaan maar moeten daar weg. Herplaatsen wordt volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer heel moeilijk. Ze noemt de kans dat de dieren naar de slacht gaan groot. Volgende week wordt een definitieve beslissing genomen.
De twintig hengsten verhuisden in januari 2019 naar het natuurgebied De Slufter op Texel omdat de kudde in het Oostvaardersveld te groot werd. De dieren werden voor minimaal een jaar op het eiland geplaatst om De Slufter te begrazen. Na een jaar zou gekeken worden of de paarden langer konden blijven.
Schade aan de duinen
De evaluatie is inmiddels geweest en daaruit bleek dat de paarden niet op Texel kunnen blijven. Volgens Staatsbosbeheer zijn de hengsten redelijk tam. Ze gaan naar mensen toe en dat stelt niet iedereen op prijs. Ook vertrappen de paarden nesten van de gele weidemier. Die beestjes zijn heel belangrijk voor de kwaliteit van het natuurgebied. Daarnaast levert de aanwezigheid van de paarden veel extra werk op voor het team van Staatsbosbeheer op Texel en beschadigen ze het gedeelte van de duinen dat als waterkering dient.
Herplaatsen is moeilijk
Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer wordt nog gekeken of de paarden herplaatst kunnen worden. Het is bij vorige pogingen tot herplaatsing duidelijk geworden dat veel natuurgebieden in Nederland al vol zitten. Daarom is de kans klein dat er een nieuwe plek gevonden wordt.
De paarden aan particulieren verkopen, ziet Staatsbosbeheer ook niet zitten. De dieren zijn gewend aan een groot leefgebied en de organisatie wil niet dat ze in een kleine stal of weide terecht komen.
Het is nog niet duidelijk wanneer de paarden precies van het eiland vertrekken. Ze zullen in ieder geval voor het broedseizoen weggehaald worden. Dat begint op 15 maart.
Konikpaarden in Wit-Rusland
Terwijl de konikpaarden in Texel dus hoogstwaarschijnlijk naar de slacht gaan, gaat het met de konikpaarden in Wit-Rusland wel goed. Augustus vorig jaar werden de paarden vanuit de Oostvaardersplassen hier naartoe gebracht. NOS-correspondent David Jan Godfroid bracht een bezoek aan het het Naliboki-natuurreservaat in Wit-Rusland, een kleine honderd kilometer ten westen van de hoofdstad Minsk.
De stokoude Lada van Vasily Goerkov hotst en botst over de zandweggetjes als wij onderweg zijn. "De bizons gaan het reservaat uit, de akkers op", vertelt hij. "Dat levert schade op voor de boeren en de landbouwcoöperaties." Voor de bizons is er in het reservaat niet genoeg te eten, legt Goerkov uit. Het gras schiet door en verdort, omdat er geen dieren zijn die ook de wortels opeten. Daardoor kan het gras niet verjongen. En bizons houden niet van oud, verdord gras.
Gezond
De paarden in Wit-Rusland zien er gezond uit. Twee jonge dieren rennen over het veld. Een oudere konik rolt door het gras, de benen omhoog. Dat is ongewoon, want normaal gesproken ligt er sneeuw in deze tijd van het jaar. Nu is het ongebruikelijk warm.
De roofdieren, er leven hier een paar beren en een stuk of wat wolven, vormen geen gevaar, vertelt Goerkov. Ze zijn wel in de buurt van de groep gesignaleerd, maar ze zijn met te weinig en de paarden met te veel.
Kortom, het gaat goed met de konikpaarden van de Oostvaardersplassen. Dertig merries zijn drachtig, Goerkov schat dat de groep in een jaar of vijf kan uitgroeien tot 400 tot 450 dieren. "De konikpaarden zijn thuis, in hun historische vaderland", zegt hij trots. "Dat kunnen we vol vertrouwen zeggen."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Observatiehut in Oostvaardersplassen vernield en verrekijkers gestolen: 'Zo zonde dit'
LELYSTAD • Ma 4 november • Maandag 04 novemberIn de Oostvaardersplassen is een observatiehut van Staatsbosbeheer vernield. Van het gebouw de Zeearend zijn onder meer ramen ingegooid en zijn er, volgens boswachter Hans-Erik Kuypers, twee verrekijk...
-
Defensie telt nu ook grote grazers in de Oostvaardersplassen
LELYSTAD • Za 19 oktober • Zaterdag 19 oktoberDefensie heeft dit najaar in opdracht van Staatsbosbeheer drones ingezet om het aantal grote grazers in het gebied in kaart te brengen. De natuurorganisatie hoopt met de proef een nauwkeuriger beeld t...
-
Konikpaarden blijven tot december in Friesland en moeten dan weer weg
FLEVOLAND • Do 12 september • Donderdag 12 septemberDe 55 konikpaarden die dinsdag vanuit Flevoland naar Friesland zijn gebracht, blijven daar tot december. Daarna moeten ze daar sowieso weer weg, omdat het gebied dan te nat is. Dat vertelt wethouder P...
recent nieuws
-
Nieuwe locatie KNRM geopend, oud-schipper in zonnetje gezet
LELYSTAD • Za 23 november • Zaterdag 23 novemberDe nieuwe locatie van de reddingswerkers van de KNRM in Lelystad is zaterdag officieel geopend. De burgemeester en de wethouder onthulden een informatiebord en de nieuwe naam van de brug die naar het...
-
Nieuwe pastoor Emmaüsparochie: 'Katholieke jongeren zien heil in oude gebruiken als biechten en wierrook'
NOORDOOSTPOLDER • Za 23 november • Zaterdag 23 novemberAlbert Buter wordt de nieuwe pastoor van de Emmaüsparochie in de Noordoostpolder. Dit weekend wordt hij officieel in Emmeloord geïnstalleerd. De 57-jarige Buter volgt pastoor Victor Maagd op die begin...
-
Extinction Rebellion blokkeert ingang distributiecentrum uit protest tegen 'fast fashion'
LELYSTAD • Za 23 november • Zaterdag 23 novemberTientallen leden van de actiegroepen Extinction Rebellion en Guerilla Fashion blokkeerden zaterdagmiddag de ingang van een groot distributiecentrum van kledingbedrijf Inditex in Lelystad. Er werd gepr...