Buurtbewoners teleurgesteld in gemeente om zonnepark

ALMERE • Ma 20 januari 2020 | 6:56 • Maandag 20 januari 2020 | 6:56

Bewoners van de Eilandenbuurt in Almere Buiten zijn teleurgesteld in de gemeente Almere. Ze voelen zich niet betrokken bij het plan om een zonnepark aan te leggen van veertig hectare in de groenstrook bij de A6. De buurtbewoners zeggen dat ze amper zijn meegenomen in de besluitvorming rond dit project.

De omwonenden vrezen dat hun uitzicht door het zonnepark wordt verpest. Karel van Brederode woont in een van de omliggende appartementen en zegt dat er veel te laat is gecommuniceerd met de woonwijk. "Zelfs toen het Rijksvastgoedbedrijf de knoop had doorgehakt en voor deze specifieke locatie had gekozen, heeft het nog jaren geduurd voordat wij als bewoners op de hoogte werden gesteld." Hij noemt het een verrassing dat dit plan er ineens lag.

Van Brederode heeft ook met de gemeente rond de tafel gezeten om te praten over de situatie. Dat was volgens hem geen succes. Daarom wilde hij dat de gesprekken met de omwonenden opnieuw gevoerd zouden worden. Toen Van Brederode geen reactie kreeg van de wethouder heeft hij een brief gestuurd naar de gemeenteraad.

Eigen regels
De buurtbewoner is teleurgesteld in het gemeentebestuur. "De gemeente had zich aan zijn eigen participatieregels moeten houden", concludeert Van Brederode. In die regels staat dat bewoners in een zo vroeg mogelijk stadium betrokken moeten worden. Dat is volgens Van Brederode overduidelijk niet gebeurd. De gemeente wil nog niet reageren op de kritiek. Ze wil eerst een aantal vragen van de PVV over de kwestie beantwoorden.

Valse start
Volgens Initiatiefgroep Burgerparticipatie Almere (BPA) is er sprake van een valse start. De groep is opgezet om Almeerse inwoners, organisaties en andere belanghebbenden een stem te geven bij belangrijke veranderingen in de stad. BPA deed onderzoek naar het proces rondom de participatie van burgers bij het zonnepark langs de A6. Uit dat onderzoek bleek dat de gemeente al veel beslissingen had genomen, voordat omwonenden werden geïnformeerd. Terwijl de gemeente Almere deed voorkomen dat omwonenden vanaf het begin betrokken zou worden bij de besluitvorming.

Als voorbeeld noemt de groep de keuze voor de locatie van het zonnepark langs de A6. Al jaren voordat burgers betrokken werden bij het zonnepark, stond de locatie al vast. De gemeenteraad besluit binnenkort over het zonnepark langs de A6. BPA adviseert het stadsbestuur om omwonenden nogmaals uit te leggen waarom deze locatie logisch was voor het zonnepark.

Steeds vaker mis met burgerparticipatie
De Iniatiefgroep Burgerparticipatie Almere is met de wethouder in gesprek over participatie van burgers bij nieuwe plannen van de gemeente Almere. Alhoewel de gemeente participatie hoog in het vaandel heeft staan, gaat het volgens BPA steeds vaker mis. Volgens de groep heeft dat onder meer te maken met bezuinigingen.

Zo is de afdeling die participatieprocessen begeleidde, volgens BPA opgeheven. "Wij zien dat de gemeente worstelt met participatie op dit ogenblik en wij stellen dat de gemeente iemand nodig heeft in de organisatie, die met voldoende gezag, gezicht en gewicht invulling kan geven aan de invulling van participatie", aldus Ad Kuijper van de Initiatiefgroep Burgerparticipatie Almere.




WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel