Moderne viskotter voor de eerste keer op zee

URK • Do 16 januari 2020 | 9:35 • Donderdag 16 januari 2020 | 9:35

De Metanoia, oftewel de MDV2 is terug van de eerste zeereis. "Het ging eigenlijk bijzonder goed voor de eerste keer. We hebben alle weertypes gehad en het schip vaart prima. De visopbrengst viel nog tegen maar de nieuwe netten moeten nog soepeler worden, dat komt goed", vertelt schipper en eigenaar Hendrik Kramer.

Deze week volgen we de bouw van één van de meest moderne viskotters ter wereld, de MDV2, de Metanoia. Het schip wordt gebouwd door de Urker Stichting Masterplan Duurzame Visserij. De stichting wil met innovaties de visserij in de toekomst rendabel houden en duurzamer maken. De Metanoia is een elektrisch aangedreven schip en verbruikt 80% minder brandstof.

Voor Kramer is de bouw van de kotter een avontuur. Het is zijn tweede schip dat hij bouwt. "Ik heb het wel even gehad met het bouwen van schepen. Het is zwaar om over alles te moeten nadenken en er komt best wat stress bij kijken. Eigenlijk ben ik liever op zee om te vissen. Dat is mijn passie", zegt Kramer.

Proefvissen
Het schip vaart al enkele weken. Vlak daarvoor moest het schip nog worden gekeurd en getest. Allerlei instanties komen daarom aan boord. Alles wordt gecontroleerd. Niet alleen of het schip goed vaart op zee maar ook of het vissysteem werkt. "Dat was een spannende dag. Het voor de eerste keer de netten uitgooien is bijzonder. De zee ging flink tekeer. We moesten laten zien hoe wendbaar het schip is en hoe snel een noodstop gaat bij de kotter. Gelukkig werkte alles", zegt Kramer.

Bekijk hier de andere afleveringen van de serie. Hier zie je de vier afleveringen in één lange reportage.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel