Plannen voor 850 appartementen rond nieuwe schoolcampus
De gemeente Lelystad en woningcorporatie Centrada hebben plannen gemaakt voor woningbouw op twee plekken rond de nieuwe middelbare schoolcampus. Het gaat om het gebied naast Palazzo en een stuk grond naast het politiebureau aan de Grietenij.
Bij het politiebureau komen ongeveer 300 sociale huurappartementen. Deze worden verdeeld over meerdere gebouwen. Centrada wil met de nieuwe woningen de wachttijden voor woningzoekenden in Lelystad verkorten. De bouw moet volgend jaar beginnen en loopt dan door tot en met 2025. De verschillende complexen worden gefaseerd neergezet en opgeleverd. Het gebied heeft de naam Campus Midden meegekregen. De sociale huurwoningen hier worden verdeeld via het reguliere systeem van Centrada.
Kleine appartementen
De zone Campus Zuid, vlak naast winkelgebied Palazzo, gaat bestaan uit twee delen en krijgt een afwijkend type woningen. Centrada tekent voor 150 kleine appartementen van zo'n 20 tot 40 vierkante meter groot. Deze zijn specifiek bedoeld voor tijdelijke bewoning. Te denken valt aan statushouders en mensen die na een scheiding snel een ander onderkomen willen hebben. De bedoeling is dat vanuit deze woningen vervolgens doorgestroomd wordt naar een reguliere huurwoning. De huizen die Centrada neerzet mogen vijftien jaar lang op de plek blijven staan. De eerste vijftig moeten nog dit jaar worden opgeleverd.
Woningen voor arbeidsmigranten
De gemeente wil naast de woningen van Centrada ook plek gaan bieden aan zo'n 400 arbeidsmigranten. Het gaat dan om een complex met gemeubileerde kamers waar mensen met een tijdelijk arbeidscontract bij een bedrijf in Lelystad en omgeving kunnen verblijven. De gemeente noemt het Spaanse kledingbedrijf Inditex als voorbeeld. Aan wonen op deze locatie geldt een maximum van één jaar. Voor de uitvoering van dit plan gaat de gemeente nog op zoek naar ontwikkelaar.
Geen kamerverhuur in woonwijken
Met het type woningen in het gebied Campus Zuid hoopt de gemeente een alternatief te bieden voor allerlei vormen van kamerverhuur in woonwijken. Dat zijn op dit moment plekken waar mensen die snel een dak boven hun hoofd nodig hebben gebruik van maken.
Sinds halverwege 2018 controleert de gemeente streng op illegale verhuur en woningsplitsingen. Dat heeft geleid tot beëindiging van 120 illegale situaties. Sinds april 2019 zijn nieuwe woningsplitsingen niet meer toegestaan. Het college van B en W wil deze lijn voortzetten.
Uitwerking
Binnenkort wordt gestart met de verdere uitwerking van de woningbouwplannen. Dan wordt meer duidelijk over de vorm en opzet van de gebouwen en de inrichting van het openbaar gebied. Bewoners van de omliggende wijken worden daarbij betrokken en geïnformeerd.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Reddende engeltjes in Almere en zelfgemaakte pokébowls op Urk, dit zijn de best bekeken berichten op sociale media
FLEVOLAND • Do 26 december • Donderdag 26 decemberHet jaar loopt op z'n einde, een mooi moment om terug te blikken op wat jullie het meest heeft beziggehouden op onze sociale media zoals Instagram, Facebook en TikTok. Van opmerkelijk nieuws tot hartv...
-
Opladen van elektrische auto moet bij meer Urker huishoudens mogelijk worden
URK • Wo 25 december • Woensdag 25 decemberUrkers met een huis zonder oprit moeten hun elektrische auto voor de deur kunnen opladen. Dat wil de gemeente Urk voor een jaar, onder voorwaarden, toestaan. Het moet ervoor zorgen dat Urkers kunnen b...
-
Iets minder geld in het laatje bij kerstcollecte Urk, toch dankbaarheid voor donaties
URK • Wo 25 december • Woensdag 25 decemberBij de kerstcollecte op Urk is dit jaar net geen 140.000 euro opgebracht. Dat is iets minder dan het recordbedrag van vorig jaar. De terugkerende actie op eerste kerstdag is een initiatief van de Inte...