Problemen bij Hulpmiddelencentrum: vrouw kan 4 maanden huis niet uit
Een vrouw uit Emmeloord kon vier maanden haar huis niet uit. Ze heeft een aangepaste rolstoel nodig, maar die kon niet geleverd worden. Dat heeft te maken met problemen bij de leverancier van de rolstoel: het Hulpmiddelencentrum. De vrouw rijdt nu in een omgebouwde rolstoel van een ouder type.
Ook andere Wmo-cliënten hebben last van de problemen bij het Hulpmiddelencentrum. "We doen er alles aan om onze inwoners te helpen", zegt wethouder Marian Uitdewilligen van de gemeente Noordoostpolder.
Het was de bedoeling dat Welzorg de levering van het Hulpmiddelencentrum zou overnemen, na aanhoudende klachten van cliënten. Dat is niet gebeurd door een conflict over de waarde van de goederen van het Hulpmiddelencentrum die nu nog bij cliënten in huis zijn, zoals rolstoelen en tilliften. Welzorg zou die goederen over moeten nemen. Nu beide organisaties het niet eens kunnen worden over de prijs, blijft het Hulpmiddelencentrum leverancier tot het contract eind volgend jaar afloopt.
Geldproblemen
Het Hulpmiddelencentrum heeft financiële problemen, zegt de wethouder. Sommige nieuwe hulpmiddelen kunnen niet ingekocht worden omdat leveranciers niet meer aan het Hulpmiddelencentrum willen leveren wegens achterstallige betalingen. Volgens Uitdewilligen lopen mede daardoor de onderhandelingen over de boedel stroef. Het Hulpmiddelencentrum vraagt volgens de wethouder een hoog bedrag.
De wethouder beloofde aan de gemeenteraad er alles aan te doen om te voorkomen dat cliënten in de problemen komen. Als bijvoorbeeld aangepaste hulpmiddelen niet op tijd geleverd worden, krijgt een andere leverancier de opdracht.
In januari gaat Uitdewilligen weer om tafel zitten met het Hulpmiddelencentrum, samen met collega's uit Dronten en Urk waar dezelfde problematiek speelt. De drie gemeenten hebben destijds gezamenlijk het contract met de hulpmiddelenaanbieder gesloten. Daarnaast moet een onafhankelijke partij de waarde van de boedel in kaart gaan brengen.
Directeur weet niets van onafhankelijke partij
In een reactie zegt algemeen directeur Ernst Dijkstra van Hulpmiddelencentrum niets te weten van de inzet van een onafhankelijke partij. Dat voorstel is eerder wel besproken, maar uiteindelijk is er geconcludeerd dat het contract met de gemeenten niet voortijdig kan worden ontbonden.
Hulpmiddelencentrum is hiertoe alleen bereid als een andere partij de hulpmiddelen overneemt voor wat de juiste waarde: "Het kan niet zo zijn dat wij de waarde van onze boedel op zeg 100 bepalen, terwijl de overnamepartij er maar 20 voor wil betalen", aldus Dijkstra. "Ofwel de koper betaalt de volledige waarde, ofwel er komt een nieuwe aanbesteding, of er komt een sterfhuisconstructie voor onze dienstverlening tot hulpmiddelen moeten worden vervangen."
Dijkstra noemt het 'spijtig' dat Urk, Dronten en Noordoostpolder willen overstappen naar een andere aanbieder, 'maar ik begrijp het wel'. Hij erkent dat Hulpmiddelencentrale financiële problemen heeft. Die zijn vooral ontstaan doordat gemeenten openstaande rekeningen voor geleverde diensten te laat betalen. Of de drie Flevolandse gemeenten hier ook toe behoren weet Dijkstra zo niet. Het bedrijf heeft het betaalgedrag van de gemeenten onlangs aangekaart bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).
Hulpmiddelencentrum hoopt in het eerste kwartaal een herstructurering af te ronden en daarna moeten de service en levertijden zijn verbeterd.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Nieuwe leveranciers voor Wmo-hulpmiddelen
FLEVOLAND • Do 2 september • Donderdag 02 septemberDe gemeenten Dronten, Urk en Noordoostpolder hebben een nieuwe overeenkomst gesloten voor de levering van Wmo-hulpmiddelen zoals scootmobielen en rolstoelen. Er zijn twee partijen gekozen die aan de e...
-
Alle hulpmiddelen in drie gemeenten nu via Welzorg
FLEVOLAND • Di 8 september • Dinsdag 08 septemberHulpmiddelenleverancier Welzorg heeft dinsdag ook alle uitstaande rolstoelen, scootmobielen en andere wmo-hulpmiddelen in de gemeenten Noordoostpolder, Urk en Dronten overgenomen. Dit betekent dat all...
-
Hulpmiddelencentrum failliet verklaard
FLEVOLAND • Vr 3 april • Vrijdag 03 aprilHet Hulpmiddelencentrum is vrijdag door de rechtbank in Rotterdam failliet verklaard. De leiding van het bedrijf heeft vrijdagochtend zelf het faillissement aangevraagd. Het centrum heeft met ruim 100...
recent nieuws
-
Staatssecretaris pessimistisch over financiering Lelylijn: 'Moeten realistisch blijven'
FLEVOLAND • Do 21 november • Donderdag 21 novemberStaatssecretaris Chris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu ziet maar weinig mogelijkheden om de aanleg van de Lelylijn te financieren. Dat blijkt uit antwoorden die Jansen heeft gegeven op Kamervrag...
-
Meer elektriciteitshuisjes in Almeerse wijken, 'bezwaar maken niet mogelijk'
ALMERE • Do 21 november • Donderdag 21 novemberAlmeerse wijken krijgen meer elektriciteitshuisjes en dikkere stroomkabels. Dat hebben de gemeente Almere en Liander afgesproken om het stroomnetwerk in de stad te verstevigen. Liander bepaalt de loca...
-
Auto in Zeewolde vernield met vuurwerk, buurt staat voor een raadsel
ZEEWOLDE • Do 21 november • Donderdag 21 novemberBewoners aan de straat Heggemus in Zeewolde werden donderdagochtend opgeschrikt door een harde knal. Iets na half zes 's ochtends werd een auto vernield door een explosie. Iemand zou de ruit van de au...