Gemeente betaalt hotel Somalisch gezin nog een week

ALMERE • Wo 4 december 2019 | 17:11 • Woensdag 4 december 2019 | 17:11

De gemeente Almere is bereid om nog tot en met volgende week woensdag de hotelkosten te betalen voor een Nederlands-Somalisch gezin. Dat verblijft er al drie maanden.

De gemeente deed die toezegging tijdens een procedure bij de
bestuursrechter in Almere. Die heeft een week nodig om tot een uitspraak te komen. Zonder de toezegging van het college van B en W zou het gezin morgen op straat staan.

Het gezin met vier jonge kinderen tot 6 jaar vluchtte in juli uit Engeland terug naar Nederland. De vader was daarvoor in Birmingham maandenlang ernstig bedreigd, omdat hij in een ruzie tussen drugsbendes was beland. De familie dacht een tijdelijk onderkomen te hebben gevonden bij een kennis in Leiden, maar dat ging op het laatste moment niet door.

Niet zelfredzaam
Daarop ging het gezin naar Almere, waar het tot 2009 heeft gewoond. De ouders klopten aan bij de gemeente om hulp bij het vinden van woonruimte en voor maatschappelijke ondersteuning. De gemeente weigerde dat, ook nadat de rechter in augustus al had bepaald dat het gezin niet zelfredzaam is. Volgens de gemeente kan het gezin zich namelijk wel goed redden. Tegen dat besluit ging het gezin in beroep.

In de nieuwe rechtszaak tegen de gemeente stelde de advocaat woensdag dat de ouders en het oudste kind met psychische problemen kampen. Daarom zou de gemeente hen op basis van de wet maatschappelijke ondersteuning (wmo) moeten helpen.

De advocaat van de gemeente vindt dat die problemen onvoldoende zijn aangetoond. Zo zijn er geen behandelplannen van artsen voor de ouders overlegd. Alleen een beoordeling door een huisarts vindt de gemeente niet voldoende. De gemeente blijft erbij dat het gezin zichzelf moet zien te redden. Het krijgt wel een bijstandsuitkering, met terugwerkende kracht tot augustus.

Post-traumatische stress syndroom
De rechter vroeg tijdens de zitting waarom het gezin niet in Engeland was gebleven in plaats van hals over kop naar Nederland te gaan. De moeder geeft achteraf toe dat het gezin in juli een onverantwoorde beslissing heeft genomen om vanuit Engeland naar Nederland te verhuizen. Daarna zijn de psychische problemen ontstaan. Volgens de advocaat gaat het om post-traumatische stress syndroom (PTSS).

De bestuursrechter gaat de zaak nu bestuderen. Hij houdt daarbij rekening met een recente uitspraak over zelfredzaamheid door de Centrale Raad van Beroep. De uitspraak is 11 december in Utrecht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel