Verkoop lachgas lucratief, toch stopt Club Cell ermee

ALMERE • Ma 18 november 2019 | 13:14 • Maandag 18 november 2019 | 13:14

Club Cell in Almere is gestopt met het verkopen van lachgas. De club stopt met de verkoop omdat de eigenaar verwacht dat het middel in Almere op korte termijn wordt verboden.

Burgemeester Franc Weerwind kondigde begin deze maand aan dat de gemeente snel met maatregelen komt om het probleem van lachgasgebruik door jongeren nog dit jaar aan te pakken. Club Cell wil alle regelgeving voor zijn en het goede voorbeeld geven. De verkoop van het middel is legaal en volgens Toby Peperkamp van Club Cell ook erg lucratief. "Lachgas zorgde voor 40 procent van onze omzet. Het gaat om veel geld", aldus Peperkamp.

Lachgas
Lachgas wordt tegenwoordig gezien als partydrug. Het inademen zorgt voor een korte roes. Het gas, distikstofmonoxide, wordt al een paar honderd jaar gebruikt als licht narcosemiddel. Sommige tandartsen gebruiken het bij hun behandelingen.

In Nederland wordt het verkocht in patronen voor slagroomspuitbussen. Die patronen zijn vooral bij jongeren populair. Je kan er ballonnen mee vullen en die vervolgens leegzuigen. In het uitgaansleven wordt het middel verkocht vanuit gasflessen. Ballonnen worden gevuld en verkocht voor soms wel vijf euro per stuk.

Volgens Tactus Verslavingszorg zijn er geen recente cijfers over het gebruik van lachgas onder jongeren. De meest recente cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) onderschrijven wel dat lachgas sterk in opkomst is. Het aantal meldingen van gezondheidsklachten steeg van dertien in 2015 naar bijna vijftig in 2017. Vorig jaar werd de vijftig overschreden en in de eerste helft van dit jaar zijn er al 67 meldingen binnengekomen.

Foto: ANP

Voorlichting
Bij Club Cell in Almere kunnen ouders maandagavond uitleg krijgen over de effecten en gevaren van lachgas. De avond wordt georganiseerd door Tactus Verslavingszorg.

Lisette van Dijk van Tactus vertelt dat het gebruik van lachgas potentieel gevaarlijk is en zeker verslavingsgevoelig. Sommige pubers willen steeds weer even terug naar de 'roes' en willen dus steeds een nieuwe ballon. "Wel wil ik benadrukken dat wij jeugd niet willen verbieden het te gebruiken maar wel ze te leren goed na te denken waarom ze dat eigenlijk doen. We hopen vooral dat pubers ontdekken dat té veel nooit goed is."

Kinderarts Tim Vreede van Kinderkliniek Almere is één van de sprekers tijdens de avond van Tactus. Hij kent lachgas van de medische toepassing. "Wij gebruiken het zelf bij behandelingen waarbij het fijn is als de patiënt wat rustiger is en blijft. Het wordt wel een 'roesje' genoemd", vertelt Vreede.

Lachgas als partydrug geeft hetzelfde effect, maar er is een groot verschil, zegt Vreede. "Bij ons is het een mengsel met zuurstof. Een cruciaal verschil, want door puur lachgas in te ademen krijgt je lichaam dus even geen zuurstof."

Wat het precies doet met je hersenen weet de kinderarts niet. Maar dat het niet goed is, lijkt hem waarschijnlijk. Voor pubers is het aannemelijk dat het extra schadelijk is. Hun hersenen zijn nog in ontwikkeling. Roken en alcohol zijn daarom ook extra schadelijk voor deze groep.

Foto: ANP

Lachgas wordt volgens Vreede gevaarlijk als het vaak en veel wordt gebruikt. "Je ziet dan dat er echt schade ontstaat aan zenuwen en hersenen. Ik vind het gevaarlijk dat de roes maar heel kort duurt. Dat zorgt ervoor dat mensen nog een ballon willen, en nog één. Voordat je het weet heb je 20 ballonnen ingeademd", zegt Vreede.

Pubers
Op straat zijn pubers laconiek over het gebruik van lachgas. "Het is misschien niet zo goed maar er is zo veel niet goed voor je. Als ik het maar af en toe doe, is er volgens mij geen probleem", zegt één van hen. Een andere jongen voegt daaraan toe: "Ik heb een werkstuk over lachgas gemaakt en ik kon niet echt bewijzen vinden dat het slecht is."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel