'Samen Hier' koppelt nieuwkomers een heel jaar aan 'locals'
Durf jij het aan om een jaar lang een vluchteling te begeleiden? Dat is het idee van het project Samen Hier. Het project in Almere werd dinsdagavond officieel gestart door entertainer Mo Hersi.
In het project wordt een groep Nederlandse vrienden gekoppeld aan een individuele vluchteling of aan een gevlucht gezin. Die groep vrienden wordt de 'Welkom Groep' genoemd. De vluchteling die probeert een nieuw leven in Nederland op te bouwen, krijgt begeleiding van deze 'Welkom Groep'. De nieuwkomer kan zo voor langere tijd gebruik maken van de kennis en het netwerk van deze groep. "En met een beetje geluk ontstaat er een vriendschap tussen de diverse deelnemers", zegt Maaike Graaff van project Samen Hier.
Canadees idee
Deze methode wordt voor het eerst in Nederland toegepast. Het project komt oorspronkelijk uit Canada waar al goede resultaten zijn behaald met deze werkwijze. Mensen die zich willen aanmelden voor Samen Hier krijgen een intake-gesprek met daarin vragen over zijn of haar achtergrond en verwachtingen. Ook de nieuwkomers krijgen deze vragen. Via een algoritme wordt dan een match gezocht.
Eén van de deelnemers in Almere is Jaqueline Rodenburg. Zij en haar vrienden worden eind november gekoppeld aan een jong gezin uit Eritrea. "We vinden het best spannend", zegt Rodenburg. "We hebben geen idee waar we aan gaan beginnen want niemand heeft er ervaring mee. Maar we hopen dat we deze mensen kunnen helpen om Almere thuis te noemen." Rodenburg doet ook mee om er zelf wijzer van te worden. "Je leert van contact met andere culturen en je kunt zo via een andere blik naar jouw eigen doen en laten als Nederlander kijken."
Verjaardagen, etentjes, uitstapjes
De nieuwkomers zijn al zes tot twaalf maanden in Nederland. De meesten komen uit Syrië of Eritrea. Het is de bedoeling dat de vriendengroep ze betrekt bij verjaardagen, etentjes en uitstapjes. Zo kan de nieuwkomer de taal leren en wordt hij actief betrokken bij de Nederlandse samenleving. De leden van de vriendengroep kunnen de nieuwkomer, elk vanuit een eigen kunde of interesse begeleiden, helpen en informeren.
"Veel nieuwkomers vinden het lastig om met 'gewone' Nederlanders in contact te komen", zegt Maaike Graaff van project Samen Hier. "De Nederlanders die ze zien, werken vaak bij een gemeente of bij het AZC. In het project gaat het om contact met mensen die je buren, je collega's of je vrienden kunnen zijn."
'Cultureel ambassadeur'
Omdat taal een barrière kan zijn krijgt de 'Welkom Groep' ondersteuning van een 'cultureel ambassadeur'. Dat kan bijvoorbeeld een vluchteling zijn die hier al langer woont of de nakomelingen van een migrant. "Zij kunnen helpen bij het vertalen of bij culturele verschillen."
Samen Hier gaat in Almere van start met drie vriendengroepen. "En hopelijk kunnen we dat snel uitbreiden tot vijf of zes vriendengroepen", zegt Graaff. Het project draait ook in Haarlem, Den Haag en Rotterdam.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Directeur Zorggroep Almere al na anderhalf jaar vertrokken
ALMERE • Di 21 januari • Dinsdag 21 januariDirecteur Bouke Schuurmans heeft begin dit jaar de Zorggroep Almere al na anderhalf jaar verlaten. Schuurmans was directeur intramurale zorg. Dat is de zorg voor mensen die 24 uurs-zorg krijgen en opgenomen...
-
Kunstenaars geven ook de komende vier jaar les op Almeerse scholen
ALMERE • Di 21 januari • Dinsdag 21 januariHet project 'Kunst is dichterbij dan je denkt' op Almeerse basisscholen krijgt een vervolg. Ook de komende vier jaar gaan kunstenaars langs bij de kinderen van alle groepen. De speciale lessen worden...
-
GGD Flevoland: 'Jongvolwassenen nog steeds mentaal kwetsbaar'
FLEVOLAND • Di 21 januari • Dinsdag 21 januariEr zijn nog steeds veel jongvolwassenen met een kwetsbare mentale gezondheid. Ondanks een lichte verbetering op een aantal vlakken van mentale gezondheid, valt er nog veel winst te behalen. Dat blijkt...