In het villadorp gaat het soms net even anders

ALMERE • Di 16 juli 2019 | 7:01 • Dinsdag 16 juli 2019 | 7:01

De villabuurt Overgooi in Almere kent grote kavels en de kapitale huizen liggen grotendeels verscholen achter grote heggen en lange hekken. Toch is er veel verbondenheid in de wijk. Bewoonster Manuela Krull: "Het is hier soms net een dorpje." Wel gaan de dingen in de eerste miljoenenbuurt van Almere er soms net even anders aan toe dan elders.

De eerste kavels in Overgooi gingen 17 jaar geleden voor het eerst in de verkoop. Voor zo'n kavel is wel een dikke portemonnee nodig, want ze zijn groot, met 1500 tot circa 5000 vierkante meter. Inmiddels staan er ongeveer 150 villa's. Driekwart is meer dan een miljoen waard. "Veel mensen die er wonen zijn ondernemer of manager. Er wonen ook piloten en architecten", zegt Krull.

Omroep Flevoland besteedt deze week vijf keer aandacht aan de wijk Overgooi. De wijk ligt ten oosten van Almere Haven en kwam dit voorjaar landelijk in het nieuws. Overgooi hoort namelijk voortaan bij het rijtje miljoenenbuurten van Nederland.

Rust en ruimte, weinig voorzieningen
Manuela Krull is innovatiemanager. Zij verhuisde ruim tien jaar geleden samen met haar echtgenoot en drie kinderen vanuit een andere Almeerse wijk naar Overgooi. Ze waren op zoek naar rust en ruimte en een groene omgeving en dat vonden ze in Overgooi.

Veel voorzieningen zijn er niet. Die beperken zich in de wijk tot twee glasbakken en een brievenbus. Ook is er het park De Overgooische Zoom. Maar er zijn geen winkels, scholen, bushaltes, parkeerplaatsen of speelhofjes voor de jeugd. "Kinderen bellen wel bij elkaar aan, via de intercom dan, om samen te gaan spelen, maar dan spelen ze bij elkaar in huis of in de tuinen." In sommige tuinen kun je als voorbijganger de trampolines of speelhuisjes zien staan.

In de nabije omgeving, buiten de wijk, zijn wel voorzieningen te vinden. Zo wijst de gemeente er op internet op dat het Cirkelbos, Schapenbos en Waterlandsebos in de buurt liggen. En aan de overkant van de Waterlandseweg is stadslandgoed De Kemphaan te vinden, met een landgoedwinkel en op de zaterdagochtenden een overdekte boerenmarkt. Ook liggen een golfbaan met 27 holes en het winkelcentrum van Almere Haven nabij.

Lees ook: Het 'Blaricum van Almere' moest meer werkgelegenheid brengen

Iedereen bouwt zijn eigen droomhuis
Overgooi draait ook om het bouwen van je droomhuis. Geen enkel huis in de buurt is hetzelfde; een gouden piramide, een huis met titanium gevelplaten, een oranje appartementencomplex, een statig herenhuis of een blokkendoos, het is er allemaal te vinden.

De familie Krull zette een Toscaanse villa neer. "Elk raam heeft een andere vorm. Zo werden vroeger in Italië de huizen gebouwd. Als er dan een kind werd geboren, werd er weer wat aangebouwd. In de tuin zie je de Italiaanse sfeer ook terug. Er liggen grote rotsen bij de zwemvijver. We hebben cipressen in de tuin en als er klaprozen opkomen, laat ik die graag staan."

Overgooi is een hechte buurt
Burencontact in de villawijk gaat niet vanzelf, zo weet Krull. "Je ziet elkaar niet als je allebei aan het tuinieren bent bijvoorbeeld. Het contact moet je dus organiseren en dat gebeurt ook." Zo wordt er geregeld een Running Dinner georganiseerd, waarbij de verschillende gangen van het diner steeds in een andere woning worden genuttigd. "En binnenkort is er ook weer een golftoernooi."

"De sociale controle is wel groter dan in andere wijken waar ik heb gewoond"

— Manuela Krull, bewoner Overgooi

Verder zijn er twee WhatsApp-groepen: één voor als er bijvoorbeeld een huisdier kwijt is en één om elkaar te waarschuwen bij verdachte situaties. De buurtbewoners houden de buurt scherp in de gaten. Of dat komt uit angst dat er wordt ingebroken, durft Krull niet te zeggen. "De sociale controle is wel groter dan in andere wijken waar ik heb gewoond. Het is bijna een dorpje op zich en in een dorp helpt iedereen elkaar."

Bomenkap van Essenlaan dreigt
Waarin de Overgooiers niet zozeer verschillen van andere Almeerse buurten, is het verzet tegen bomenkap. Zo dreigen de essen in de straat Stamerbos te verdwijnen vanwege de essentaksterfte. De bewoners hebben een petitie tegen de kap getekend.

De dubbele bomenrij recht op de Gooimeerdijk-Oost is typerend voor Overgooi, net als de Lindenlaan in Echobos. "Als je de wijk binnenrijdt zie je zo'n prachtige laan", zegt Manuela Krull. "En ook vanuit klimaatoogpunt hoop ik dat de bomen niet hoeven te verdwijnen."

De hele serie is hier te bekijken:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel