Nieuwe exotische muggensoort gevonden bij bedrijf
De Nederlandse Voedsel- en Waren autoriteit (NVWA) heeft opnieuw een exotische muggensoort ontdekt in Lelystad. Het gaat om de Aedes flavopictus, een soort die op de tijgermug lijkt. Het dier is nog niet eerder gezien in Nederland.
De Aedes flavopictus komt normaal gesproken alleen voor in Korea en Japan. De mug kan knokkelkoorts verspreiden, een ziekte waar geen medicijn tegen bestaat. Dan moet de mug wel besmet zijn met het virus.
Voor zover bekend draagt het insect hier geen infectieziekten over. Volgens de NVWA komen op dit moment in Nederland geen ziekten voor die door muggen worden overgebracht.
Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport heeft opdracht gegeven de mug te bestrijden. Hij wil voorkomen dat de mug zich definitief in Nederland vestigt. De NVWA gaat met de gemeente Lelystad overleggen op welke manier dat moet gebeuren.
Zorgelijke ontwikkeling
"Het is zorgelijk dat wederom een muggensoort is gevonden die hier niet oorspronkelijk voorkomt", zegt Wilfried Reinhold van Platform Stop Invasieve Exoten. Hij pleit ervoor dat de onbedoelde import van deze dieren wordt gestopt. Volgens Reinhold komen de muggeneitjes vaak mee met autobanden. Als die nat worden, komen de larven uit de eitjes.
De banden moeten volgens Reinhold droog opgeslagen worden om te zorgen dat de eitjes niet uitkomen. Dat de insecten hier inmiddels toch leven, betekent volgens het platform dat de regels van de NVWA niet nageleefd worden. Die regels zijn volgens Reinhold niet voldoende om te voorkomen dat de muggen in Nederland terechtkomen. "Eigenlijk moeten de eitjes al vernietigd worden in het land van herkomst."
Reinhold vertelt dat de Aziatische bosmug inmiddels is gevestigd in Flevoland. "Die is niet meer uit te roeien", zo stelt hij. De tijgermug is nog niet gevestigd en wordt bestreden door de NVWA.
Niet de eerste keer
De nieuwe exoot is volgens de minister gevonden op een plek waar eerder ook andere exotische muggen werden gevonden. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een bedrijf in Lelystad dat autobanden importeert.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Aziatische bosmug duikt op, maar wordt niet bestreden
URK • Ma 8 november • Maandag 08 novemberDe Aziatische bosmug die in oktober is gezien op Urk wordt niet bestreden. Die conclusie heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) getrokken omdat de muggen vanaf het najaar steeds minde...
-
NVWA begint met bestrijding nieuwe exotische mug
LELYSTAD • Do 27 juni • Donderdag 27 juniDe Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is in Lelystad begonnen met de bestrijding van de nieuwe exotische muggensoort Aedes flavopictus. In een straal van 500 meter rond het bedrijf waar de...
-
Platform Stop invasieve exoten boos op minister
FLEVOLAND • Di 9 april • Dinsdag 09 aprilDe stichting platform Stop invasieve exoten is boos op minister Bruins voor Medische Zorg. Die zou niet genoeg doen tegen de Aziatische tijgermug. Die exotische mug is naar Nederland gekomen door de i...
recent nieuws
-
Meerdere ongelukken tijdens ochtendspits door gladheid, code geel
FLEVOLAND • Do 21 november • Donderdag 21 novemberTijdens de ochtendspits hebben er meerdere ongevallen plaatsgevonden in Flevoland. Tot 15.00 uur geldt code geel in de provincie vanwege een kans op gladheid door winterse buien. De ANWB zegt dat de w...
-
In de Almeerse pakhuizen doen kinderen hun speelgoed juist cadeau aan Sinterklaas
ALMERE • Do 21 november • Donderdag 21 novemberWie krap bij kas zit tijdens de feestmaanden, maar toch een mooi Sinterklaascadeau wil regelen, kan in Almere terecht bij de Sinterklaaspakhuizen. Daar kun je in ruil voor een bonnetje oud speelgoed w...
-
Wethouder Urk geeft details vrij over plan arbeidsmigranten en gaat daarvoor door het stof
URK • Do 21 november • Donderdag 21 novemberWethouder Willem Foppen uit Urk heeft zich woensdagavond verontschuldigd voor informatie over de huisvesting van arbeidsmigranten die hij niet had mogen delen. Foppen noemt het zelf een slip of the to...