Schokkerhoek mogelijk verwarmd met restwarmte
De huizen van nieuwbouwwijk Schokkerhoek op Urk gaan mogelijk verwarmd worden met de restwarmte van nabijgelegen bedrijven. De gemeente Urk onderzoekt momenteel de mogelijkheden van dit duurzame idee.
Volgens wethouder Gerrit Post is er genoeg restwarmte om ongeveer 20 procent van Urk van warmte te voorzien. Het is nog onduidelijk wat dit de toekomstige bewoners gaat kosten, aldus Post dinsdag tijdens een commissievergadering.
Het plan is positief ontvangen in de gemeenteraad, maar Post kreeg wel veel vragen over de kosten van het plan. Door energie die bij bedrijven vrijkomt te hergebruiken kan Urk het gebruik van aardgas terugschroeven. Dat is beter voor het milieu. Maar aan het hergebruik van restwarmte zijn ook kosten verbonden voor zowel de bedrijven die meedoen aan het energie-uitwisselingsproject, als de bewoners van de huizen die er gebruik van maken.
Urk heeft onderzoek laten doen naar de mogelijkheid om op het bedrijventerrein Zwolse Hoek restwarmte en -koude uit te wisselen. Daar zitten een aantal visverwerkers waar herbruikbare energie ontstaat. Dit onderzoek is nog niet afgerond.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Omleiding stuurt fietsers in Swifterbant de sloot in
SWIFTERBANT • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariEen fietsomleiding in Swifterbant zorgt bij fietsers voor veel verwarring. Omdat er werkzaamheden zijn op het industrieterrein, moeten mensen via een alternatieve route het fietspad bij de Dronterringweg...
-
Deze flitspaal leverde vorig jaar de meeste boetes op
FLEVOLAND • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariDe flitspaal op de Larserdreef in Lelystad leverde vorig jaar opnieuw de meeste boetes op. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau. De paal die staat in de richting van het centrum...
-
'Fraudegevoelig pasje' voor recyclingperrons roept vragen op
ALMERE • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariInwoners van Almere hebben recent een brief van de gemeente ontvangen met daarin een papieren toegangspas voor de drie recyclingperrons in de stad. De keuze voor een papieren toegangspas roept vragen...