Containertuintjes optie tegen afvaldumpingen

ALMERE • Vr 14 juni 2019 | 16:50 • Vrijdag 14 juni 2019 | 16:50

Almere overweegt om containertuintjes aan te leggen om afvaldumpingen bij inzameldepots tegen te gaan. Het idee is om rond een container bloemen en planten te zetten om te voorkomen dat mensen er afval plaatsen.

Wethouder Jan Hoek (GroenLinks) kwam hier donderdagavond mee tijdens de bespreking over afvaldumpingen op de Politieke Markt. De gemeente wil voor de bestrijding van illegale dumpingen bij inzameldepots experimenteren met een aantal gedragsinterventies. Hoek noemde als voorbeeld de containertuintjes. "Daar kan je giechelig over doen, maar elders in Nederland lijkt het te werken. Dus dan is er geen reden om er over te giechelen." Momenteel wordt volgens hem door een extern bureau bekeken welke mogelijkheden er zijn.

Per week 651 dumpingen
Eerdere maatregelen om de dumpingen bij ondergrondse inzameldepots in Almere te verminderen, werkten een stuk minder goed dan gedacht. Er werd ingezet op extra handhaving, met name bij de zogeheten hotspots. Ook werden bij containers informatieborden met daarop de regels geplaatst. De gemeente had de ambitie om de wekelijkse dumpingen met meer dan de helft terug te brengen, maar wist een daling van 13% ten opzichte van 2016 te realiseren. Momenteel kampt de gemeente nog met 651 dumpingen per week.

Handhaving en boetes
Volgens de wethouder blijft handhaving en goede communicatie ook belangrijk. De gemeenteraad heeft in de begroting van de stad 550.000 euro voor handhaving opgenomen. "Dat betekent dat er vier mensen fulltime worden ingezet op handhaving."

Dat zijn er wat de VVD betreft veel te weinig. Raadslid Colette Holter wees erop dat er in het afgelopen jaar 'slechts 90 boetes waren uitgeschreven'. Ze wil dan ook stevig inzetten op extra handhaving. Dat zou kunnen worden betaald uit een fikse verhoging van de boetes. "Een boete is nu minimaal 95 euro. Dat kunnen we wel op 200 euro zetten", aldus Holter die een lik op stuk beleid voor ogen heeft.

Meer suggesties
Meerdere fracties kwamen met suggesties om de problematiek aan te pakken. Zo ziet de fractie Buyatui, die dit onderwerp op de Politieke Markt had geagendeerd, wel iets in het aanstellen van afvalbeheerders en ambassadeurs. Dat zijn buurtbewoners die in de buurt van een ondergronds inzameldepot wonen.

Jesse Luijendijk van de Partij voor de Dieren gaf aan zelf tegenover een inzameldepot te wonen. Hij constateerde dat het probleem van dumpingen zich veelal voordoet als de container vol is of verstopt zit. "Dan zie je al snel dat mensen hun zak ernaast zetten en voordat je het weet is het een hele berg geworden." Hij verwacht dat het aantal dumpingen daalt als de gemeente sneller op meldingen reageert en eerder de containers leegt.

Rick van Mourik van Respect Almere wil meer inzetten op voorlichting op scholen. Vooral het zwerfafval langs de Evenaar is hem een doorn in het oog. Daarnaast voelt hij naast het opleggen van boetes ook wel voor het uitdelen van een soort taakstraf. "Dat mensen kunnen kiezen als ze worden betrapt: een boete of meehelpen met opruimen."

De politieke partijen kwamen donderdagavond tijd te kort en praten een volgende keer verder op de Politieke Markt over dit onderwerp.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel