Verandering in waterpeil brengt bijzondere vogels naar natuurgebied

LELYSTAD • Vr 10 mei 2019 | 8:21 • Vrijdag 10 mei 2019 | 8:21

Door de veranderingen in het waterpeil van de Oostvaardersplassen komen er bijzondere soorten naar het natuurgebied. Bijvoorbeeld de sprinkhaanzanger en Cetti's zanger zijn er voor het eerst in jaren weer gezien.

In zes jaar tijd wordt het waterpeil in het westelijk moerasgebied in stapjes tijdelijk verlaagd. Dat moet er voor zorgen dat er weer riet in het gebied gaat groeien, waardoor het aantrekkelijker wordt voor broedvogels. In oktober 2018 is begonnen met de reset. Soorten die houden van een natte omgeving zijn nu juist minder aanwezig. Dat zijn bijvoorbeeld grauwe ganzen, meerkoeten en roerdompen.

Ook natte graslanden populair
In de Oostvaardersplassen ligt ongeveer 300 hectare aan natte graslanden. Elke maand telt Staatsbosbeheer hoeveel vogels daar rondlopen. Bij de meest recente telling werden maar liefst 322 kemphanen gezien. Deze ernstig bedreigde broedvogel overwintert in Afrika en trekt daarna naar Noord-Europa en oostelijk Siberië om te broeden. Vroeger werden de weiden in Nederland veel gebruikt als tussenstop, maar dat gebeurt steeds minder. Dat er zoveel vogels in de Oostvaardersplassen zijn gezien, is daarom extra bijzonder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel