Toeristenbelasting moet Almeerse kas spekken
Toeristen moeten vanaf volgend jaar in Almere belasting gaan betalen. Dat is een van de punten uit de 'Perspectiefnota' van het Almeerse college. De belasting levert de gemeente vanaf volgend jaar 1,4 miljoen euro op.
Een nachtje slapen gaat €2,50 kosten. Het geld wordt gebruikt om het toerisme te stimuleren en er gaat een deel naar het onderhoud van fietspaden. Tot nu toe hadden in Flevoland alleen Almere en Lelystad nog geen toeristenbelasting.
Nieuw systeem afvalscheiding nodig
Er zijn meer plannen die het college van burgemeester en wethouders heeft. Zo wordt nagedacht over een nieuw afvalinzamelingssysteem. Er moet beter gescheiden worden en dat moet de kosten van het ophalen van afval drukken. Nu wordt de gemeente met steeds hogere kosten geconfronteerd, doordat er meer grofvuil wordt aangeboden.
Daarnaast dalen de verkoopprijzen van grondstoffen uit afval. Om de stijgende kosten de komende jaren te kunnen betalen, wordt 1,3 miljoen euro per jaar extra uitgetrokken.
Miljoenentekort bij de zorg oplossen
Daarnaast wil het college de komende drie jaar 26 miljoen euro anders inzetten om problemen op te kunnen lossen. Die 26 miljoen komt vrij, omdat leningen die gemeente aangaat goedkoper uitvallen door de lage rente. Dat betekent ook dat er geen stroppenpot voor hoge rentekosten gevuld hoeft te worden.
De hierdoor vrijgekomen miljoenen zijn onder meer nodig om de tekorten in de zorg op te lossen. Zo is er dit jaar nog 5,7 miljoen euro extra nodig voor Almeerders die huishoudelijke hulp, individuele begeleiding en dagbesteding krijgen toegekend.
Ook wordt 1,9 miljoen extra uitgetrokken voor jeugdhulp. Het college wil onder meer voorkomen dat de wachttijd voor jeugdhulp toeneemt. Daarom krijgt Amethist Verslavingszorg een ton euro per jaar. Deze organisatie helpt jaarlijks zo'n 80 tot 100 verslaafden met verward gedrag, waardoor verloedering en overlast op straat wordt voorkomen.
Investeringen
Ook verwacht het college jaarlijkse tekorten bij de Veiligheidsregio Flevoland. Deze tekorten kunnen oplopen tot 1,5 miljoen. Omdat Almere de helft van de kosten in de veiligheidsregio betaalt, wordt er 750.000 euro extra uitgetrokken. Dat geld is nodig, omdat de regio is gegroeid. Ook moet er extra worden geïnvesteerd in de vakbekwaamheid, doordat er veel personele wisselingen zijn geweest.
Daarnaast gaan er nog extra miljoenen naar onder meer het aanpakken van het lerarentekort, verdere investeringen in het Spoorbaanpad en de integratie van statushouders.
Minder geld voor Stad en Natuur
De stichting Stad en Natuur daarentegen verliest 100.000 euro subsidie per jaar. Het college wilde oorspronkelijk vijf ton bezuinigen op deze organisatie, maar maakt daar nu één ton van. Mensen die de stichting een warm hart toedragen zijn inmiddels een petitie begonnen.
De nieuwe plannen gaan gepaard met in totaal 4 miljoen extra uitgaven. Die worden uiteindelijk in de begroting voor volgend jaar opgenomen. De gemeenteraad moet nog besluiten over de Perspectiefnota.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Zelftriage: computer bepaalt of je naar de spoedpost moet
FLEVOLAND • Zo 24 november • Zondag 24 novemberEen computer laten inschatten of je naar een spoedarts moet of niet. In een groot deel van Flevoland kan dat sinds kort. Je voelt je beroerd. Het is midden in de nacht. Toch maar even de spoedpost bel...
-
Betaalbare kunst voor iedereen, daar draait het om bij Tussen Kunst en Kerst
ALMERE • Zo 24 november • Zondag 24 novemberWie nog op zoek was naar een leuk kerstcadeau, of gewoon iets moois wilde kopen van een lokale kunstenaar, kon dit weekend zijn hart ophalen bij 'Tussen Kunst en Kerst' in Almere Haven. De jaarlijkse...
-
Magisch lichtspektakel in het dierenpark
ALMERE • Zo 24 november • Zondag 24 novemberEen bezoekje aan Almere Jungle is altijd al avontuurlijk, maar tijdens een aantal avonden in november en december nog net een beetje meer. Muziek, laserlicht en een aantal acteurs zorgen tijdens 'Jung...