Lintje voor zes Lelystedelingen

LELYSTAD • Vr 26 april 2019 | 11:15 • Vrijdag 26 april 2019 | 11:15

Ook in Lelystad vond vrijdagochtend de jaarlijkse lintjesregen plaats. Zes Lelystedelingen ontvingen uit handen van burgemeester Ina Adema een Koninklijke onderscheiding.

Ridder in de Orde van Oranje Nassau:

Herman Theodoor Herbert Verheij
Deze gedecoreerde heeft zelfs het Triviant-spel gehaald, als de topambtenaar van het toenmalige Ministerie van VROM, die de term ‘Consuminderen’ heeft bedacht. Na een studie politicologie begon Herman in de jaren ’70 bij Milieudefensie. In 1978 maakte hij de overstap naar het Ministerie van VROM. Daar was hij onder andere betrokken namens Nederland bij de milieu-onderhandelingen in Rio de Janeiro in 1992 en de klimaatonderhandelingen in Kyoto in 1998. Na het ministerie werkte hij van 2000 tot 2002 twee jaar bij Ecoporation, een non-profit samenwerkingsverband tussen Nederland, Costa Rica, Benin en Bhutan. In 2002 volgde de Waddenvereniging. Verheij is van 1980 tot 1992 gemeenteraadslid voor GroenLinks in Voorburg geweest.

Nico Dijkshoorn
In zijn werkzame leven was Dijkshoorn opzichter in de Oostvaardersplassen en beleidsmedewerker en opzichter van natuurterreinen bij Stichting Flevolandschap. Ook was hij beheerder van het voorlichtingscentrum De Trekvogel van datzelfde Flevolandschap. In 1974 was hij mede-oprichter van de Lelystadse afdeling van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, waar hij bestuursfuncties vervulde, lezingen gaf en excursies verzorgde. Tot op de dag van vandaag is hij voorzitter. Dijkshoorn is sinds 2014 actief lid van de plaatselijke afdeling van Milieudefensie en is nu nog voorzitter van de STAL: Stichting Aktie- en Informatiecentrum Lelystad, een samenwerkingsverband van de Wereldwinkel, Unicef, Milieudefensie en Amnesty International. Ook zet hij zich sinds 2014 in voor de Stichting Welzijn Grote Grazers.

Lid in de Orde van Oranje Nassau:

Ankh Nijssen
Ankh Nijssen is al lange tijd actief als vrijwilliger bij tal van organisaties. Zoals bij Humanitas, waar hij vanaf 1988 tot eind 2017 actief is geweest als ‘vrijwilliger ondersteuning verlies en rouw’ en bij de afdeling Lelystad-Dronten bestuursfuncties vervulde. Nijssen heeft ook jarenlang in het bestuur van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen, afdeling Lelystad, gezeten. Hij zat ook in het bestuur van het Overlegorgaan Samenwerkende Ouderenbonden Lelystad.

Anna van der Scheer Tellegen
Anna van der Scheer Tellegen is al lange tijd actief als vrijwilliger in Lelystad. Van 1969 tot 1979 bezocht zij nieuwkomers in Lelystad, om hen welkom te heten. Daarnaast is zij vanaf 1996 actief binnen de Protestantse Gemeenschap Lelystad. Als ouderling en diaken heeft zij zich in die 23 jaar ingezet voor de sociale gemeenschap van de kerk. Sinds 2012 is zij als diaken betrokken bij het ouderenwerk, waarbij ouderen die door ziekte of vergevorderde leeftijd weinig sociale contacten meer hebben, thuis worden bezocht.

Willem Kamp
Willem Kamp is in 1975 met zijn gezin in Lelystad komen wonen. Na zijn verhuizing naar Lelystad wachtte de dagelijkse busrit naar Amsterdam, naar het werk. Daar ontstond met een aantal vrienden het idee een zaalvoetbalvereniging op te richten in Lelystad. Dat werd Dynamo. Kamp was ook in de Protestantse gemeente van Lelystad was Wim actief, vanaf 2008. Als ambtsdrager en secretaris van de diaconie.

Corrie (Cornelia) Esenbrink - Van de Berg
Corrie Esenbrink - Van de Berg is 88 maar nog erg actief. Ze staat nog regelmatig in Kringloopwinkel De Groene Sluis waar zij vanaf het begin van deze winkel in 2012 klanten helpt, koffie rondbrengt, de koffietafel schoonhoudt en elke vrijdagochtend de glazen poetst. Daarnaast is Esenbrink - Van de Berg vanaf 1990 zo’n vijftien jaar actief geweest in de dagbesteding van bewoners bij verzorgingshuis De Hoven, waar zij een handwerkclub leidde, bazaars organiseerde en immer tijd had voor een praatje met wie dat maar wilde. Daarnaast deed zij vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis, waarvoor zij eenzame ouderen bezocht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel