'Tekort aan netten na verbod op pulsvissen'

URK • Wo 24 april 2019 | 6:30 • Woensdag 24 april 2019 | 6:30

Een tekort aan nieuwe visnetten dreigt Urker vissers te raken die in juni moeten stoppen met pulsvissen. Dat zegt nettenmaker VCU op Urk. Het Europees Parlement besloot vorige week dat pulskorvisserij definitief verboden wordt. De eerste groep vissers moet al op 1 juni stoppen. Als de vissers toch met hun kotter de Noordzee op willen, moet dat met traditionele netten. Bij nettenmaker VCU op Urk zorgt dit voor topdrukte.

Pulsvissers maken gebruik van stroomstootjes om platvis van de zeebodem op te schrikken. Nu vissen met schokjes verboden is, moeten kotters omgebouwd worden. Dat betekent niet dat er alleen nieuwe netten opgehangen moeten worden, ook de kettingen en kabels zijn anders. Volgens Albert Hartman van VCU gaat het ombouwen van de pulskottervloot een hele klus worden en kan die niet voor 1 juni geklaard zijn.

"Naast ons bestaande werk, dat ook gewoon doorgaat, komt dit er bij. We moeten nu zaken bedenken om iedereen te kunnen helpen", zegt Albert Hartman van VCU. In een grote loods liggen kilometers kabel en touw en staan zakken klaar met nieuwe netten. Vorige week zijn twee kotters omgebouwd en deze week staan drie andere schepen op het programma. De huidige voorraad is niet genoeg om alle kotters aan te passen. De standaard netten komen uit fabrieken in Spanje en Portugal, maar die kunnen de vraag uit Nederland niet aan.

"Een Urker geeft niet op, die gaat altijd door."

— Tromp van Slooten, visserman

Mensenwerk
Daarnaast gaat er volgens Hartman veel arbeid zitten in het pasklaar maken van de netten voor de schepen. Dat gebeurt op Urk met de hand. "Je moet je voorstellen dat in één net zo'n 120 tot 140 uur werk zit. Er is nog geen machine die dat kan doen."

Visser Tromp van Slooten is begonnen met het afwerken van de netten voor één van zijn kotters. Het bedrijf waarvoor hij werkt, heeft meerdere schepen waarvan twee met pulstuig vissen. Dat moet binnenkort stoppen en dat valt van Slooten zwaar. "We hebben zes jaar geleden een investering gedaan van 700.000 euro. Die zijn we kwijt." Ondanks de financiële tegenslag blijft Van Slooten positief ."Een Urker geeft niet op, die gaat altijd door. Het maakt niet uit op welke manier."


WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel