Bezuiniging van 4 miljoen ondanks financiële meevaller

LELYSTAD • Wo 10 april 2019 | 19:49 • Woensdag 10 april 2019 | 19:49

De gemeente Lelystad gaat de komende vier jaar structureel 4 miljoen euro bezuinigen. Dat staat in de kadernota die wethouder John van den Heuvel woensdagmiddag presenteerde. Eerder ging de gemeente uit van een bezuiniging van 3 miljoen euro.

Het college van burgemeester en wethouders wil bezuinigen op de schoonmaak van parkeergarages, het project Flevodrome en het re-integratieproject voor uitkeringsgerechtigden bij de Bataviawerf. Daarnaast wil het gemeentebestuur toeristenbelasting invoeren.

Wethouder Van den Heuvel benadrukt dat het college niet wil bezuinigen op de WMO, jeugdhulp en op armoedeschuldhulpverlening. "Dat zijn belangrijke zaken voor Lelystad, daar moet je van afblijven." De gemeenteraad moet zich nog over de bezuinigingsvoorstellen buigen.

Meevaller van bijna 8 miljoen
In de jaarrekening van 2018 heeft de gemeente een overschot van 7,6 miljoen euro weten te boeken. Maar dat geld kan niet gebruikt worden om de tekorten aan te vullen. Dit omdat de meevaller eenmalig is en de bezuinigingen op een structurele manier opgelost moet worden.

De miljoenen worden verdeeld over diverse reservepotjes die de gemeente heeft voor onder meer het sociale domein, zoals onderwijs en gezondheidszorg.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel