St Jansdal wil 'bloedgroepenstrijd' voorkomen

LELYSTAD • Do 3 januari 2019 | 18:10 • Donderdag 3 januari 2019 | 18:10

Na de overname van het MC Zuiderzee in Lelystad door het St Jansdal uit Harderwijk moeten de twee locaties echt één geheel gaan vormen. Dat zegt Relinde Weil, de voorzitter van de raad van bestuur van het St Jansdal. Achter de schermen wordt hard gewerkt om alles op tijd klaar te hebben. Tot 1 maart is de curator nog de baas in het Lelystadse ziekenhuis, daarna het St Jansdal.

De directie wil voorkomen dat de ziekenhuizen ieder een afzonderlijke werkwijze erop na houden. "Je wilt dat we één ziekenhuis zijn, één groep. Dat is een grote operatie want we nemen nu bijna 400 mensen aan nieuw personeel aan. Dus dat betekent héél veel. En je wilt voorkomen dat het twee 'bloedgroepen' worden," zegt Weil. Het ziekenhuis trekt lessen uit het verleden, toen er tussen de vestigingen van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord aardig wat verschillen en strubbelingen waren.

Mix van personeel
Om het doel van één geheel voor elkaar te krijgen wordt personeel gemixt. Medewerkers die nu in Harderwijk werken gaan ook in Lelystad aan de slag. Andersom gaat het overgenomen Lelystadse personeel ook geregeld in Harderwijk werken.

Ook qua spullen en apparatuur moet er een hoop veranderen. Zo kan het bij wijze van spreken voorkomen dat iets simpels als pleisters of infusen die op zich nog prima zijn na 1 maart niet meer gebruikt worden. Het ziekenhuis wil in Lelystad op exact dezelfde manier en met exact dezelfde spullen werken als in Harderwijk.

Belangrijke reden daarvoor is de kwaliteit en veiligheid, zegt Claartje Samson. Zij leidt namens het St Jansdal de integratie van de Lelystadse vestiging. Als er gebruik gemaakt zou worden van verschillende spullen of er worden verschillende werkwijzen op na gehouden dan vergroot dat de kans op fouten. Het St Jansdal plaatst in Lelystad ook een nieuwe MRI en CT-scan, die afkomstig zijn van dezelfde leverancier als waar het St Jansdal al jaren mee samenwerkt.

Supermarkt
Het ziekenhuis maakt de vergelijking met een supermarkt die van Albert Heijn wordt omgebouwd tot Jumbo. 'Dan hou je dezelfde locatie en je neemt het personeel over, maar het wordt een heel ander type winkel.'

Eén van de grootste ingrepen is de invoering van het elektronisch patiëntendossier, genaamd EPIC. Het systeem, dat het St Jansdal sinds 2016 gebruikt, heeft een belangrijke rol binnen het ziekenhuis. Iedereen - van artsen tot verpleegkundigen - maakt er gebruik van. Het biedt patiënten ook de mogelijkheid om via MijnStJansdal zelf gegevens in te zien. Al het overgenomen personeel uit Lelystad wordt de komende weken getraind in hoe om te gaan met het systeem.

Militaire operatie
Hoewel veel voorbereidingen nu al plaatsvinden zal na 1 maart ook nog een hoop moeten gebeuren. Vooral de eerste dagen. 1 maart valt op een vrijdag en vanaf maandag 4 maart moeten alle nieuwe systemen operationeel zijn. 'Het wordt een militaire operatie' blikt Claartje Samson vooruit.

Noodzakelijk
Twijfel bij het St Jansdal over wat het ziekenhuis zich op de hals haalt is er niet, zegt Relinde Weil. "We doen het zeker omdat we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Wij vinden dat een stad als Lelystad een ziekenhuis nodig heeft. Maar Harderwijk is ook geen groot ziekenhuis. Door deze twee locaties samen te voegen betekent dat ook voor Harderwijk dat daar zorg behouden kan worden die anders misschien verloren zou gaan in de toekomst."

Door de overname is het St Jansdal geen kleine speler meer in ziekenhuisland, maar een middelgrote speler. De laatste jaren is er een trend zichtbaar waarbij kleine ziekenhuizen het steeds moeilijker krijgen en ze een bepaalde schaalgrootte nodig hebben om succesvol te blijven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel