Onderzoek naar aardwarmte voor woningen

LELYSTAD • Wo 21 november 2018 | 20:51 • Woensdag 21 november 2018 | 20:51

Afvalverwerker HVC gaat onderzoek doen naar de mogelijkheden voor aardwarmte in Lelystad, ook wel geothermie genoemd. Er wordt dan geboord naar warm water dat diep in de aarde zit. Dat water wordt vervolgens gebruikt om woningen en bedrijven mee te verwarmen.

HVC wil vooral onderzoeken hoeveel warmte er kan worden gewonnen met geothermie. "We gaan de ondergrond gedetailleerd in kaart brengen", zegt een woordvoerder. Ook wil de afvalverwerker in kaart brengen welke risico's eraan verbonden zijn en of die toelaatbaar zijn.

Alternatief voor gas
Het onderzoek wordt gedaan in samenwerking met de gemeente. Woensdag werd en een zogeheten opsporingsvergunning toegekend door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Aardwarmte is een alternatief voor aardgas. In 2050 wil de overheid aardgasvrij zijn en daarom wordt er naar duurzame alternatieven gezocht.

Een boor waarmee geothermiepijpen de grond in geslagen worden


Is geothermie nieuw in de provincie?
In Almere wordt al langer gekeken naar de mogelijkheden voor geothermie. Daar werd vorig jaar besloten dat er een aantal proefboringen gedaan wordt. In Luttelgeest kregen twee tuinders onlangs een miljoen euro van de provincie om naar aardwarmte te boren. Landelijk wordt geothermie al zo'n tien jaar gebruikt om kassen te verwarmen.

Aardbevingen
Over boren tot een diepte van vier kilometer en meer is nog maar weinig bekend. Het ministerie van Economische Zaken is daarom samen met andere instellingen bezig met een breed onderzoek naar ultradiepe geothermie. Het controlerend orgaan van datzelfde ministerie, het Staatstoezicht op de Mijnen, kwam vorige maand wel met een serieuze waarschuwing; er is te weinig aandacht voor de risico's van boren in de aarde. Zo bestaat onder meer de kans op aardbevingen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel