St Jansdal wil geen spoedzorg bieden, Antonius wel in NOP en Urk

FLEVOLAND • Ma 5 november 2018 | 13:17 • Maandag 5 november 2018 | 13:17

Het St Jansdal ziet het niet zitten om in Lelystad spoedeisende hulp en acute verloskunde voort te zetten. Het ziekenhuis uit Harderwijk heeft een bod gedaan op de zorg in Lelystad, en is zaterdag door minister Bruins gevraagd deze bieding uit te breiden met spoedzorg. St Jansdal gaat daar dus niet op in.

Volgens het St Jansdal is het handhaven van een volledig basisziekenhuis niet haalbaar in Lelystad. Dat komt onder andere doordat gekwalificeerd personeel voor met name de acute zorg schaars is. "Extra geld vanuit de minister lost dit probleem niet op", zegt het ziekenhuis.

Antonius garandeert spoedzorg NOP en Urk
De Antonius Zorggroep zegt voor Noordoostpolder en Urk wel de acute verloskunde en volledige spoedeisende hulp te kunnen garanderen. Het ziekenhuis uit Sneek heeft dit maandag aan minister Bruins en de curator laten weten. Randvoorwaarde voor het bod is dat er een ambulance op Urk gestationeerd wordt. De door de GGD toegezegde extra ambulance voor Noordoostpolder en Urk voldoet in dat geval niet.

Net als het St Jansdal ziet het Antonius niets in de terugkeer van een volledige spoedeisende hulp in Lelystad. Het Antonius wijst erop dat de ziekenhuiszorg steeds gespecialiseerder wordt. Daarbij hoort volgens het ziekenhuis ook een mate van concentratie.

Volgens het Antonius is de afgelopen jaren bovendien gebleken dat spoedeisende hulp in de regio Lelystad niet 'op een financieel duurzame manier in te richten valt'.

Woensdag uitsluitsel
Er zijn nog meer partijen geïnteresseerd in het overnemen van de ziekenhuiszorg in Lelystad. De curator die het faillissement van MC IJsselmeerziekenhuizen afhandelt, zal waarschijnlijk woensdag een overnamekandidaat bekendmaken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel