GroenLinks: fietsenrekken station beter verdelen

LELYSTAD • Ma 17 september 2018 | 19:52 • Maandag 17 september 2018 | 19:52

GroenLinks in Lelystad vindt dat de plekken om de fiets te stallen rondom het station beter moeten worden verdeeld. Nu staan er 2300 fietsenrekken aan de westzijde van het station en maar 700 aan de centrumkant. Die verhouding is scheef zegt fractievoorzitter Sjaak Kruis.


GroenLinks had vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over het verwijderen van fietsenrekken op het Stationsplein. Dat is gebeurd om het plein aantrekkelijker te maken en om ruimte te scheppen voor de bushalte naar Lelystad Airport.

Te weinig gedacht vanuit logica fietser
Kruis is niet tegen een net verblijfsplein, maar vindt dat de gemeente bij het fietsvrij-maken van het Stationsplein te weinig heeft gedacht vanuit de logica van de fietser. Wie aan de oostzijde van Lelystad woont, stalt zijn fiets gemakshalve aan de oostzijde. De fietsenrekken van het Stationsplein zijn juist verplaatst naar de westzijde van het station naast het provinciehuis. Volgens Kruis gaan fietsers daar niet zo snel naar toe, zeker als ze de gevaarlijke rotonde onder het station moeten passeren. Dit gedrag is terug te zien in de fietsenchaos naast het Stationsplein.

Kwaliteit stallingen moet beter
GroenLinks vindt dat ook de kwaliteit van de stallingen beter moet. Veel plekken in de drie onbewaakte stallingen onder het station staan leeg. Dat komt volgens Kruis doordat de stallingen donker en sociaal onveilig zijn, waar geregeld fietsen worden vernield of gestolen. Ze moeten aantrekkelijker worden, zoals GroenLinks ze in andere steden als Delft en Utrecht heeft gezien. Het college hoopt hiervoor een rijksbijdrage te kunnen krijgen,

GroenLinks komt met eigen voorstellen
Het college van B en W komt dit najaar met een visie op het fietsparkeren. GroenLinks vindt die volgorde verkeerd: de gemeenteraad had eerst over een totaalvisie moeten besluiten, voordat de rekken op het Stationsplein zijn verplaatst. De partij komt met voorstellen voor het beter stallen van fietsen en scooters rond het station.





WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel