Geschonken Floriadebomen hebben droogte overleefd

ALMERE • Wo 12 september 2018 | 22:01 • Woensdag 12 september 2018 | 22:01

De ruim 700 door Nederlandse kwekers geschonken bomen op het Floriadeterrein in Almere hebben de droogte van afgelopen zomer goed doorstaan. Volgens bomendeskundige Jaap Smit is er veel water gegeven, waardoor alle bomen de hitte tijdens het eerste groeiseizoen hebben overleefd.

Samen met onder anderen Christiaan Pfeiffer, de hoofdontwerper van de Floriade, heeft hij afgelopen seizoen een derde van de kavels op het toekomstige expositieterrein ingericht met de aangeleverde bomen. Dat begon eind november met het planten van de eerste boom, een rode beuk, op het Weerwatereiland.

Aanplanten gaat verder
De bomen en planten worden volgens het idee van architect en stedenbouwkundige Winy Maas verdeeld over vierkante kavels, die op alfabet zijn gerangschikt. Het animo vanuit de kwekers om bomen aan te leveren voor de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022 is volgens Smit en Pfeiffer groot.

Er worden veel verschillende soorten en varianten geschonken. Daarbij wordt erop gelet of de bomen passen in het zogeheten arboretum van Maas. Ook moeten ze goed in de Almeerse klei kunnen gedijen.

De komende jaren gaat het aanplanten door. In totaal moeten er zo'n 2500 bomen van kwekers worden neergezet. Die worden aangevuld met heesters, bollen en éénjarige planten. De komende tijd gaan Smit en Pfeiffer dan ook weer langs bij kwekers om ze enthousiast te maken voor een bijdrage aan de Floriade. Het plantseizoen begint dan weer in maart.

Bestaande bomen
Het ontwerp is deels aangepast op het al bestaande groen. Zo is een rij elzen langs het Weerwater behouden en is ook een deel van het ruigere oerbos langs het water aan de kant van de Filmwijk in de plannen ingepast. Volgens Pfeiffer wordt in het groenplan ook veelal uitgegaan van het al aanwezige landschap. Zo is er op de met gras ingezaaide kavels voor de exposanten een glooiend landschap ontstaan. En kronkelt het wandelpad hier en daar om de al wat oudere bomen heen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel